Ponedjeljak, 23 Maja, 2022
Rubrika:

Ko je Ibrahim Raisi, novi predsjednik Irana

Iranski predsjednik je drugi najviši zvaničnik u zemlji, nakon vrhovnog vođe

Ibrahim Raisi je novi predsjednik Irana. On je pobijedio trojicu kandidata na izborima na kojima je bilo onemogućeno učešće nekoliko drugih kandidata.

Raisi je glavni iranski sudija i ima ultrakonzervativne stavove. Nalazi se na listi američkih sankcija zbog navodnih kršenja ljudskih prava.

Iranski predsjednik je drugi najviši zvaničnik u zemlji, nakon vrhovnog vođe.

Predsjednik ima značajan uticaj na unutrašnju politiku i vanjske poslove. Ali vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei ima konačnu riječ o svim državnim pitanjima.

Iran se rukovodi u skladu sa konzervativnim vjerskim vrijednostima, a na političke slobode postoje ograničenja još od Islamske revolucije 1979. Mnogi Iranci su ove izbore ocijenili kao namještene za pobjedu Raisija i slabo se odazvali na birališta.

Zvanične brojke pokazuju da je odaziv birača bio najniži ikad na predsjedničkim izborima od 48,8 odsto u zemlji od 59 miliona birača. Izlaznost je 2017. godine na posljednjim predsjedničkim izborima bila 73 odsto.

Ko je Ibrahim Raisi?

Šezdesetogodišnji imam veći je dio svoje karijere služio kao tužilac. Na mjesto šefa pravosuđa imenovan je 2019. godine, dvije godine nakon što je na posljednjim predsjedničkim izborima izgubio od Hasana Rohanija.

Raisi se predstavljao kao najbolja osoba za borbu protiv korupcije i rješavanje ekonomskih problema u zemlji.

Međutim, mnogi Iranci i aktivisti za ljudska prava izrazili su zabrinutost zbog njegove uloge u pogubljenjima više hiljada političkih neistomišljenika 1988. godine.

Iran nikad nije priznao da su se masovna pogubljenja desila i Raisi nikad javno nije govorio o optužbama.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International pozvala je 19. juna da se protiv novoizabranog predsjednika Irana pokrene istraga zbog uloge u pogubljenjima.

Koga je Raisi porazio?

Ibrahim Raisi je finalnoj trci pobijedio tvrdolinijaša Mohsena Rezaija, bivšeg komandanta Islamske revolucionarne garde (IRGC), i jedinog umjerenog kandidata na izborima Abdulnasera Hematija, bivšeg šefa Centralne banke.

Rezultati izbora, koje nisu pratili međunarodni posmatrači, pokazuju da je izlaznost bila najmanja od Islamske revolucije 1979. godine.

Vrhovni čelnik ajatolah Ali Hamnei rekao je da je ishod izbora poraz “neprijateljske propagande”.

“Veliki pobjednik izbora je iranska nacija, koja se još jednom usprotivila propagandi neprijateljskih plaćeničkih medija i iskušenju nenamjernika i pokazala svoje prisustvo u srcu političke arene zemlje”, istakao je Hamnei.

Kandidatura Raisija, koji je pod američkim sankcijama zbog uloge u masovnim pogubljenjima, dovela do je velike apatije i među biračima.

Od 1997. godine, predsjednički izbori izazivaju podijeljenost u društvu, a učesnici obično pripadaju ili tvrdoj struji ili reformističko – centrističkim frakcijama.

Nuklearni sporazum i sankcije

Izbori su se odvijali paralelno sa razgovorima u Beču s ciljem oživljavanja iranskog nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama iz 2015. godine.

Bivši američki predsjednik Donald Tramp izašao je iz sporazuma i ponovo nametnuo sankcije Iranu. Aktuelni predsjednik SAD Džozef Bajden obećao je da će se pridružiti sporazumu ako se Iran u potpunosti vrati.

Raisi je u predizbornoj kampanji obećao da će biti predan dogovoru koji nudi olakšanje sankcija u zamjenu za značajna ograničenja iranskih nuklearnih aktivnosti.

IzvorRSE

Najnovije

Bivši crnogorski reprezentativac: Najdraža titula

Fudbaleri Crvene zvezde su peti put zaredom prvaci Srbije, a bivši crnogorski reprezentativac Mirko Ivanić nema dilemu da je ova titula posebna. “Uradili smo velike...

Xiaomi i Leica u julu predstavljaju novi smartphone

Nakon partnerstva sa Sharpom i Huaweijem, kompanija Leica sarađuje s Xiaomijem s kojim će u julu predstaviti novi smartphone. Nakon što su se pojavile glasine,...

Teška nesreća u Beogradu, dvije osobe pale u Dunav

Na Pančevačkom mostu u Beogradu dogodila se teška nesreća oko 18.20 časova, javlja Nova.rs. U sudaru putničkog automobila i kamiona, dvije osobe su ispale iz...

Navijači Ibra napali fudbalere Nikšića poslije bakljade

Prekid u Rožajama u meču baraža za dopunu 2.CFL. https://youtu.be/Cxr1zJc8FHI Ibar je dočekao Nikšić, gosti su poveli, a onda je počela drama. Domaći navijači su prvo bakljama...

Prva najava Lagard da će Evropska centralna banka povećavati kamatnu stopu ove godine

Kristin Lagard, predsjednica Evropske centralne banke (ECB) po prvi put je signalizirala da će do kraja septembra kamatne stope doći do nule čime se...

Najčitanije

Povezano

Kabinet predsjednika: Lažna vijest o eksplozivnoj napravi

Povodom informacije da je na mail Kabineta Predsjednika Crne Gore upućena dojava o mogućoj eksplozivnoj napravi u zgradi Predsjednika Crne Gore, informišemo javnost da...

Dojava o bombi u zgradi predsjednika Crne Gore

Na adresu kabineta predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića stigla je dojava o postavljenoj bombi. Evakuisana je zgrada predsjednika Crne Gore. Ranije danas, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović pozvao je nadležne...

Simović Zvicer: Loše zakonsko rješenje koči izbor predsjednika Vrhovnog suda

Vrhovni sud još nema predsjednika, jer je zakonsko rješenje za izbor te pozicije loše, ocijenila je predsjednica Sudskog savjeta Vesna Simović Zvicer. Ona je, u...

Ustavno ovlašćenje predsjednika države je i podnošenje zahtjeva za sazivanje vanrednog zasijedanja Skupštine

Jedno od ustavnih ovlašćenja Predsjednika Crne Gore je podnošenje zahtjeva za sazivanje vanrednog zasijedanja, shodno članu 9O stav 4 Ustava Crne Gore koji kaže:...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve