Petak, 8 Decembra, 2023
Rubrika:

Kina: Naučnica za proučavanje folklora osuđena na doživotni zatvor

Davut je bila profesorka na Univerzitetu Ksinjiang i osnivačica školskog Centra za istraživanje folklora etničkih manjina

Istaknuta ujgurska naučnica specijalizovana za proučavanje folklora i tradicije svog naroda osuđena je na doživotni zatvor, saopštila je američka fondacija koja radi na slučajevima ljudskih prava u Kini.

Rahile Davut je osuđena po optužbama za ugrožavanje državne bezbjednosti u decembru 2018. na tajnom suđenju, saopštila je Fondacija Dui Hua.

Rahile Davut, Foto: X

Davut je uložila žalbu, ali je njena presuda potvrđena, saopštila je fondacija.

„Osuda profesorke Rahile Davut na doživotni zatvor je okrutna tragedija, veliki gubitak za Ujgura i za sve koji cijene akademsku slobodu“, rekao je izvršni direktor Fondacije Dui Hua Džon Kam.

Davut je bila profesorka na Univerzitetu Ksinjiang i osnivačica školskog Centra za istraživanje folklora etničkih manjina.

Nestala je krajem 2017. tokom akcije kineske vlade usmjerene prema Ujgurima koji su muslimani i žive u kineskoj provinciji Sinđang.

Godinama se nije znalo gdje je, a onda je ovog mjeseca fondacija imala uvid u dokument kineske vlade koji otkriva da je Davut osuđena na doživotnu kaznu zatvora.

Portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning rekla je da „nema informacija“ o njenom slučaju, ali je dodala da će Kina raditi u skladu sa zakonom.

Davut je bila međunarodno poznata po svom radu na proučavanju svetih islamskih lokaliteta i ujgurskih kulturnih praksi u Sinđiangu i širom Centralne Azije, autorka mnogih članaka i knjiga.

Ona je jedna od više od 400 istaknutih akademika, pisaca i umjetnika zatočenih u logorima u Sinđangu, prema podacima organizacija koje zastupaju ljudska pava, a navode da je cilj hapšenja intelektualaca da se izbriše ujgurska kultura, jezik i identitet.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve