Nedjelja, 10 Decembra, 2023
Rubrika:

Kara-Murza stigao u zatvorsku koloniju u Sibiru

Kara-Murza, jedan od glavnih kritičara Vladimira Putina koji ima i britansko državljanstvo, dobio je izrazito oštru kaznu u aprilu, zbog čega su zapadne zemlje tražile njegovo oslobađanje

Ruski opozicionar Vladimir Kara-Murza, osuđen na 25 godina zatvora zbog “veleizdaje” i zbog osude ofanzive u Ukrajini, stigao je na izdržavanje kazne u zatvorsku koloniju visoke bezbjednosti u Omsku u Sibiru, rekao je u nedjelju njegov advokat.

Kara-Murza, jedan od glavnih kritičara Vladimira Putina koji ima i britansko državljanstvo, dobio je izrazito oštru kaznu u aprilu, zbog čega su zapadne zemlje tražile njegovo oslobađanje.

Njegov advokat Vadim Prohorov je na Facebooku napisao da je odveden u zatvor u Omsku na izdržavanje kazne i da je odmah stavljen u izolaciju.

Omsk, grad sa više od milion stanovnika nalazi se na oko 2.700 kilometara istočno od Moskve.

Zatvorenici koji dobijaju teške kazne u ruskom kaznenom sistemu često se šalju u udaljene zatvorske kolonije do kojih im trebaju nedjelje da stignu, sa zaustavljanjem u raznim zatvorima usput.

Prohorov je rekao da je Kara-Murza putovao do Omska “ne manje od tri nedjelje” i da su ga držali u izolaciji “nekoliko dana” u gradu Samari, u centru Rusije.

Kara-Murza je poslije suđenja iza zatvorenih vrata proglašen krivim za širenje “lažnih informacija” o ruskoj vojsci i zbog veze sa “nepoželjnom organizacijom”.

To je najteža presuda protiv nekog istaknutijeg opoziconara posljednjih godina, prenosi AFP.

Od početka ruske ofanzive u Ukrajini gotovo svi istaknuti opoziconari su ili zatvoreni li su pobjegli iz zemlje.

IzvorRSE

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve