Četvrtak, 28 Septembra, 2023
Rubrika:

Južna Koreja, SAD i Japan pozivaju sve članice UN da sjevernokorejske radnike vrate Pjongjangu

Prema rezoluciji UN iz 2017. godine, zemlje su imale rok do decembra 2019. da vrate Sjevernokorejce, a tu se uglavnom radi o Kini i Rusiji ali i još nekim zemljama u Evropi, Bliskom istoku i Africi

Južna koreja, SAD i Japan pozvali su danas sve članice Ujedinjenih nacija (UN) da vrate u Sjevernu Koreju sve državljane te zemlje koji rade u inostranstvu, tvrdeći da oni finansiraju ilegalni program naoružanja Pjongjanga i zaobilaze međunarodne sankcije.

Prema rezoluciji UN iz 2017. godine, zemlje su imale rok do decembra 2019. da vrate Sjevernokorejce, a tu se uglavnom radi o Kini i Rusiji ali i još nekim zemljama u Evropi, Bliskom istoku i Africi.

Međutim južnokorejski, japanski i američki izaslanici za Sjevernu Koreju ocijenili su danas tokom trilateralnog susreta u Seulu da Sjevernokorejci u inostranstvu nastavljaju da pomažu Pojongjangu kako bi finansirao „svoje provokacije“.

Radnici u digitalnoj industriji iz Sjeverne Koreje u inostranstvu nastavljaju da koriste lažne identitete da izbjegnu sankcije Savjeta bezbjednosti UN i zarađuju prihode u inostranstvu koji finansiraju sjevernokorejske ilegalne programe oružja za masovno uništenje i balističkih raketa, naveli su u zajedničkom saopštenju.

U tekstu se dodaje da su zabrinuti zbog načina na koji Sjeverna Koreja podržava te programe, pranjem i krađom sredstava kao i prikupljanjem informacija putem „sajber aktivnosti“.

Navodi se da je samo prošle godine Pjongjang „ukrao“ do 1,7 milijardi dolara u kripto valutama.

Analitičari su ocijenili, 2019. godine, da Peking i Moskva, glavni saveznici Pjongjanga, izdaju vize sjevernokorejskim radnicima jer su jeftina radna snaga.

„Pozivamo sve zemlje članice UN da u potpunosti srovedu rezolucije Savjeta bezbednosti UN i vrate sve sjevernokorejske radnike koji zarađuju novac na mjestima pod njihovom nadležnošću“, navodi se u saopštenju.

Prošle godine Sjeverna Koreja je proglasila da je postala nuklearna sila a ove godine njen vođa Kim Džong Un naredio je vojsci da pojača vježbe kako bi se pripremila za pravi rat.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve