Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je da je “krajnje vrijeme da jedna žena bude na čelu Evropske komisije”.

Foto: Francisco Seco/AP

Junker je u intervjuu agencija Frans pres rekao da su muškarci iskoristili “svoju šansu” jer su od osnivanja Evropske komisije 1958. predsjednici bili samo muškarci.

Predsjednik Komisije je odgovorio na pitanje o mogućnosti da danska političarka Margrete Vestager bude nova predsjednica.

Političarka koja pripada Savezu liberala i demokrata za Evropu (ALDE), četvrte grupe po veličini u Evropskom parlamentu, takođe se založila za rodnu uravnoteženost.

Evropsku komisiju, koju predvodi bivši premijer Luksemburga Junker, čine devet žena i 19 muškaraca.

Magrete Vestager je hvalila rad Francuskinje Kristin Lagard, trenutno generalne direktorke Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), čije se ime pominje za mjesto predsjednika Evropske komisije, premda nije kandidat.

“Ona je jedna od mojih junakinja”, rekla je Vestargerova za Kristin Lagard i dodala da bi njemačka kancelarka Angela Merkel, čije se ime pominje za budućeg predsjednika Evropskog saveta, mogla da bude takođe na čelu Evropske komisije.

Izbor predsjednika Evropske komisije zavisi od rezultata izbora za Evropski parlament koji će biti održani od 23. do 26. maja. Novi predsjednik Komisije će biti iz redova grupacije koja će dobiti najviše glasova.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve