Predsjednik Irana Hasan Rohani izjavio je danas kako je Iran pretrpio štetu od najmanje 150 milijardi dolara zbog sankcija koje su mu jednostrano nametnule Sjedinjene Američke Države (SAD).

Rohani se u Teheranu obratio učesnicima sjednice Vijeća za borbu protiv koronavirusa, a tom prilikom je komentarisao kritike koje je zbog loše ekonomske situacije u Iranu dobio i od predsjednika iranskog parlamenta Muhameda Bakira Kalibafa.

“Ako će se narod buniti zbog nestašice i problema, onda je Bijela kuća u Vašingtonu jedina prava adresa za to. Neka niko ne upućuje narod na pogrešne adrese zarad ostvarivanja političkih interesa”, poručio je Rohani u govoru kojeg je prenosila Iranska državna televizija.

Rouhani tvrdi da su izvor svih problema u Iranu cionisti, nazadni režimi u regiji i radikalno pristrasne politike nekih krugova u SAD-u.

On je posebno kritikovao šefa američke diplomatije Majka Pompea za kojeg je kazao da nije ministar vanjskih poslova, već ministar kriminala SAD-a.

“Amerikanci se ponose i hvale se neprijateljstvom i udarima na iranski narod. Iranski narod će slomiti Trampovu opsadu, baš kako je prije 40 godina slomio i Sadamovu opsadu”, kazao je Rouhani.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve