Iranska revolucionarna garda je poručila kako neće pregovarati sa Sjedinjenim Američkim Državama, a istaknuti klerik je upozorio da američka flota može biti “uništena jednom raketom”, dok se američki nosač aviona približava Persijskom zalivu.

Garda je to istakla u odgovoru američkom predsjedniku Donaldu Trampu koji je u četvrtak pozvao iransko vođstvo na razgovor o odustajanju od nuklearnog programa i rekao da ne može isključiti opciju vojnog sukoba zbog povećanih napetosti između dviju zemalja.

Istovremeno, američki komercijalni brodovi, među njima tankeri s naftom, koji plove ključnim bliskoistočnim morskim putevima, mogli bi postati meta Irana, upozorila je američka agencija za pomorstvo (MARAD).

Američki nosač aviona Abraham Linkoln koji je Tramp poslao na Bliski istok kao upozorenje Iranu u četvrtak je prošao Sueckim kanalom.

U američku bazu u Kataru stigli su i bombarderi B-52, objavilo je američka vazduhoplovna centralna komada (CENTCOM), protumačivši to kao odgovor na prijetnju Irana.

Poluslužbena iranska novinska agencija ISNA prenijela je izjavu Ajatolaha Tabatabi-Nedžada o SAD-u. Rekao je da bi “njihova milijardu dolara vrijedna flota mogla biti uništena jednom raketom”.

Tabatabai-Nedžad je predstavnik iranskog vrhovnog vođe Alija Hamneija u gradu Esfahanu.

Hamneija mnogi smatraju sklonijim tvrdolinijašima koji se protive predsjedniku Rohaniju i njegovim umjerenim saveznicima.

MARAD je u četvrtak upozorio da od početka maja postoji veća mogućnost da će Iran i njegovi regionalni saveznici djelovati protiv SAD-a i njegovih interesa.

To uključuje i moguće napade na proizvodnju nafte, posebno nakon što je Teheran zaprijetio da će zatvoriti ključni Hormuški tjesnac kroz koji prolazi trećina svjetskog naftnog izvoza.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve