Lideri Evropske unije i dalje pokušavaju da dođu do kompromisa o budžetu i fondu za oporavak od krize izazvane epidemijom korona virusa, a tenzije su drugog dana samita u Briselu sve veće.

Foto: Beta/AP

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc rekao je predveče da dogovor još nije na vidiku.

Razgovori lidera 27 zemalja na dvodnevnom samitu, nastavljeni i tokom noći dodatno su pojačali nesaglasnost oko načina potrošnje ogromne količine novca.

Evropska komisija je predložila fond od 750 milijardi eura, dijelom zasnovan na zajedničkom zaduživanju, iz kojeg bi sredstva bila poslata u vidu zajmova i grantova zemljama kojima su najviše potrebna.

Taj fond nije dio sedmogodišnjeg budžeta od hiljadu milijardi eura oko kojeg su se lideri sukobljavali kada je epidemija pogodila Evropu.

Samit je danas prekinut u vrijeme ručka kako bi svaka delegacija mogla da razmotri nove predloge domaćina, predsjednika Evropskog savjeta Šarla Mišela, rekao je neimenovani diplomata.

Ti novi predlozi predviđaju smanjenje udjela direktnih grantova u finansijskom paketu za oporavak ekonomije i povećanje udjela zajmova koji će morati da budu vraćeni, što je očigledan ustupak grupi “škrtih” država na čelu s Holandijom, kazao je diplomata. Među te četiri države su i Austrija, Švedska i Danska.

Ključno pitanje ostaje kako će biti praćena potrošnja novca za oporavak, dodao je diplomata. Mišel je predložio mjeru koja ne bi dozvolila nijednoj državi da stavi veto na to kako vlade troše novac.

Drugi diplomata je Mišelove nove predloge opisao kao tek prvi korak u mogućem dugom putu do sporazuma.

Kurc je danas poslije podne rekao da postoji “kretanje u pravom smjeru”, ali da Austrija želi manji udio grantova u fondu za oporavak od 750 milijardi eura, prenijela je agencija APA.

Austrijski kancelar je naveo da su među glavnim pitanjima o kojima se još diskutuje vladavina prava u članicama Unije i izvjesnost načina korišćenja sredstava iz fonda.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve