Četvrtak, 30 Novembra, 2023
Rubrika:

Hezbolah tvrdi da je kraj južne granice Libana oborio izraelski dron

Detalji njeisu objavljeni i ne zna se za koji tip drona se tvrdi da je oboren blizu sela Zibkine sjeverno od granice s Izraelom

Libanska ekstremistička organizacija Hezbolah saopštila je danas da su njeni borci oborili izraelski dron koji je letio kraj granice i iznad južnog Libana.

Detalji njeisu objavljeni i ne zna se za koji tip drona se tvrdi da je oboren blizu sela Zibkine sjeverno od granice s Izraelom. Izrael nije odmah ništa komentarisao.

Incident se dogodio poslije višenedjeljne napetosti duž libansko-izraelske granice uglavnom u spornom području „Šeba farme“.

Početkom ovog mjeseca su izraelski vojnici duž granice suzavcem rastjerivali desetine libanskih demonstranata koji su ih gađali kamenicama.

Demonstriralo se na obodu brda Kfar Šuba, za koje Bejrut tvrdi da su libanska zemlja pod izraelskom okupacijom.

Ta brda i obližnje „Šeba farme“ Izrael je osvojio u ratu 1967. godine, a Liban na to polaže pravo.

Izraelski mediji su javili počtkom juna da je Hezbolah tamo podigao dva šatora „na izraelskoj teritoriji“. Hezbolah to nije komentarisao.

Izrael i Hezbolah su u ljeto 2006. godine ratovali mjesec dana.

Ta proiranska šiitska organizacija je i ranije tvrdila da je oborila izraelske dronove, a izraelska vojska je saopštavala da je ona oborila dronove Hezbolaha.

Izraelski lideri smatraju Hezbolah najozbiljnijom neposrednom prijetnjom s obzirom da procjenjuje da ima oko 150.000 raketa i projektila usmjerenih na jevrejsku državu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve