Ponedjeljak, 11 Decembra, 2023
Rubrika:

Generalni sekretar UN upozorio da je situacija u Gazi ”sve očajnija”

On je označio kao potpuno neprihvatljiv broj civila ubijenih i ranjenih u ratu između Izraela i Hamasa izazvanog krvavim napadima te islamske ekstremističke organizcije 7. oktobra na tlu Izraela

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš upozorio je danas da je situacija u pojasu Gaze „sve očajnija“, izražavajući žaljenje što je Izrael „pojačao svoje vojne operacije“.

„Situacija u Gazi postaje sve očajnija iz sata u sat. Žalim što je Izrael, umjesto preko potrebne humanitarne pauze, koju podržava međunarodna zajednica, pojačao svoje vojne operacije“, rekao je Gutereš tokom posjete Nepalu posle četvorodnevnog boravaka u Kataru, prenijela je agencija Frans pres.

On je označio kao potpuno neprihvatljiv broj civila ubijenih i ranjenih u ratu između Izraela i Hamasa izazvanog krvavim napadima te islamske ekstremističke organizcije 7. oktobra na tlu Izraela.

Više od 1.400 ljudi ubijeno je u Izraelu, uglavnom civila, najviše tog dana, kada je odvedeno i 230 talaca u pojas Gaze, kako navode izraelske vlasti.

Hamas koji vlada Gazom tvrdi da je više od 8.000 Palestinaca, uglavnom civila, ubijeno u neprestanom izraelskom bombardovanju od početka rata, prenosi Frans pres.

Šef UN ponovio je poziv na hitan humanitarni prekid vatre i apelovao na „stalnu isporuku humanitarne pomoći na nivou koji zadovoljava potrebe stanovništva palestinske teritorije“.

„Svijet je svedok humanitarne katastrofe koja se odvija pred našim očima“, rekao je Gutereš, dodajući da je više od dva miliona ljudi, koji nemaju nikuda bezbjedno da odu, lišeno osnovnih životnih potreba, hrane i vode, kao i medicinske njege dok traje bombardovanje.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve