Vlasnik “Vašington posta” Džef Bezos bio je na meti hakera pet mjeseci prije ubistva novinara tog lista Džamala Kašogija, prenosi “Gardijan”. Naime, telefon Bezosa bio je hakovan 2018. godine nakon što je primio poruku preko “Vatsapa” sa privatnog naloga saudijskog prestolonasljednika Muhameda bin Salmana, prenosi britanski list.

Džef Bezos (Foto: REUTERS/Joshua Roberts)

Vjeruje se da je, prema rezultatima forenzičke analize, šifrovana poruka upućena sa broja telefona koji je koristio Muhamed bin Salman u sebi sadržala štetnu datoteku koja je ubačena u telefon Džefa Bezosa, koji je i vlasnik “Amazona” i najbogatiji čovjek na svijetu, saznaje Gardijan.

Analiza je pokazala da je datoteka najvjerovatnije ubačena nakon što je vidio zapis koji je sadržao virus, poslat sa naloga saudijskog prestolonasljednika na Bezosov telefon.

Džef Bezos i Mohamed bin Salman su do 1. maja imali naizgled prijateljsku razmjenu poruka, dok 1. maja na telefon vlasnika “Amazona” nije stigla datoteka koju nije zatražio od saudijskog prestolonasljednika, saznaje Gardijan od izvora koji su insistirali da ostanu anonimni.

Velika količina podataka je za nekoliko sati preuzeta sa Bezosovog telefona, ali se, kako navodi Gardijan, ne zna koji su podaci preuzeti.

Novo otkriće može dovesti do ponovnog otvaranja istrage o aktivnostima Muhameda bin Salmana i njegovih bliskih saradnika prije ubistva Džamala Kašogija, novinara Vašington posta.

Kašogi je ubijen u oktobru 2018, a za ubistvo novinara osuđeno je pet osoba na smrt, a tri osobe su osuđene na zatvorske kazne.

Prestolonasljednik Saudijske Arabije Muhamed bin Salman rekao je, u septembru prošle godine, da snosi odgovornost za ubistvo novinara Džamala Kašogija koje su počinili saudijski operativci, jer se “to dogodilo za vrijeme njegove vladavine”.

Krajem 2018. godine u javnosti su se pojavili podaci iz Bezosovog telefona koji su otkrili njegovo nevjerstvo. To je bio uzrok najskupljeg razvoda ikada.

Komentari

avatar