Evropski parlament: Desničarska grupa Le Pen i italijanska liga postaju “Identitet i demokratija”

Krajnje desničarska grupa u Evropskom parlamentu, dosad nazvana "Evropa naroda i sloboda", postaće "Identitet i demokratija" i imaće 73 poslanika, uključujući članove Lige Matea Salvinija i RN Marine Le Pen

Krajnje desničarska grupa u Evropskom parlamentu, dosad nazvana “Evropa naroda i sloboda”, postaće “Identitet i demokratija” i imaće 73 poslanika, uključujući članove Lige Matea Salvinija i RN Marine Le Pen.

“Identitet i demokratija (ID) će tokom narednih pet godina biti naziv naše grupe u Evropskom parlamentu, u kojoj će sada biti 22 poslanika (a 23 poslije Bregzita) iz francuskog ‘Nacionalnog zbora’ “, napisao je na Tviteru novi poslanik RN Tieri Mariani, izabran krajem maja.

On je rekao da će grupa imati 73 člana iz devet zemalja, ali nije dao podatke o nacionalnim delegacijama u Evropskom parlamentu, čija je konstitutivna sjednica zakazana za 2. jul.

Predsjedavanje grupom će zadržati Italijan Marko Cani, bivši poslanik “Pokreta Pet Zvezdica” koji se pridružio ENL-u početkom 2017, objavio je Mariani u drugom tvitu.

Sa 73 člana, ta parlamentarna grupa je udvostručila svoju veličinu u odnosu na odlazeći Parlament, gdje ENL ima 36 poslanika iz osam zemalja.

Šefica francuske desnice, Marin Le Pen, koja je došla u Brisel, težila je formiranju “super grupe”. Krajem maja, dok su pregovori o njenom sastavu još bili u toku, ona je naznačila da već ima 77 članova i da se nada “da će moći značajno da poveća taj broj”.

Pored izabranih predstavnika RN, ENL može računati na 28 izabranih poslanika Lige, kao i na članove belgijske “Vlams Belang” i austrijske FPO.

Ali oni nijesu uspjeli da u svoje redove privuku 29 britanskih poslanika “Stranke za Bregzit” Najdžela Faradža.

Komentari

avatar