Subota, 25 Maja, 2024
Rubrika:

Slovački parlamentarac pustio golubicu u sali Evropskog parlamenta

Karolin Ruz, francuska poslanica u Evropskom parlamentu iz redova Zelenih, pokrenula je pitanje reda rekavši da je Radačovski iskoristio pticu kako bi ostavrio političke poene, što je, kako kaže, mimo pravila parlamenta

Slovački poslanik u Evropskom parlamentu izvukao je goluba iz torbe i pustio ga kao “simbol mira“, što je, umjesto da zasjeni kolege, dovelo do oštrih kritika prisutnih.

Na iznenađenje poslanika Evropskog parlamenta koji su bili prisutni u srijedu u Strazburu, Miroslav Radačovski, lider desničarske stranke “Slovačke patriote”, zavukao je ruku u svoju torbu kako bi pustio goluba na slobodu, i na taj način poslao jasnu poruku, prenosi Guardian.

Tom prilikom, on je rekao da želi mir “cijelom svijetu, Rusima i Ukrajincima”.

“Želio bih da oslobodim ovu golubicu kao simbol mira, da simbolizuje mir koji je potreban Evropi. Pustimo da nas ova golubicu sve ujedini”, poručio je Radačovski.

Međutim, umjesto da puštanje goluba ujedini poslanike, ptica je više uticala na to da prisutni budu užasnuti.

Karolin Ruz, francuska poslanica u Evropskom parlamentu iz redova Zelenih, pokrenula je pitanje reda rekavši da je Radačovski iskoristio pticu kako bi ostavrio političke poene, što je, kako kaže, mimo pravila parlamenta.

“Upotrijebio je životinju, koju je držao u svojoj torbi kao običan predmet, samo da bi poslao mirovnu poruku. Gdje je dobrobit životinja u gestu ovog poslanika? Smatram da je ovo apsolutno neprihvatljivo”, rekla je Ruz.

Dok je ptica letjela po prostoriji, drugi kolega je upitao Radačovskog: “Da li možete da je uhvatite?”

Jan-Kristof Etjen, potpredsjednik parlamenta, rekao je da će incident biti prijavljen predsjedniku vijeća, dodajući da se nada će životinja biti dobro”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve