Četvrtak, 23 Maja, 2024
Rubrika:

Belgijsko tužilaštvo otvorilo istragu o sumnjama u korupciju europoslanika

Prema belgijskim obavještajnim službama ciljevi Moskve su jasni – da se pomogne da se izabere više proruskih kandidata u Evropskom parlamentu na izborima u junu i da se ojača proruski diskurs unutar te institucije, što je po rečima belgijskog premijera vrlo zabrinjavajuće

Belgijsko savezno tužilaštvo otvorilo je istragu o sumnjama u korupciju evroposlanika poslije identifikacije mreže uticaja koju finansira Moskva, rekao je belgijski premijer Aleksander de Kro.

On je dodao da će ta tema biti razmatrana iduće nedjelje i na samitu EU.

Prag je krajem marta objavio da su češke obavještajne službe otkrile mrežu koju finansira i kojom upravlja Moskva, a koja širi prorusku propagandu o Ukrajini preko medija Glas Evrope (Voice of Europe). Belgija je zatim ukazala da su prema njenim službama evroposlanici „primili novac“ u okviru ovog promovisanja „ruske propagande“.

„Naše sudske vlasti su potvrdile da je takvo miješanje podložno sudskom gonjenju“ , rekao je De Kro na konfereniji za novinare.

On je rekao da u Belgiji, gdje je sedište evropskih institucija, nije bilo slučajeva primanja novca, ali da jeste bilo miješanja. Portparol institucije je potvrdio za Frans pres da je istraga pokrenuta juče u belgijskom saveznom sudu.

Prema belgijskim obavještajnim službama ciljevi Moskve su jasni – da se pomogne da se izabere više proruskih kandidata u Evropskom parlamentu na izborima u junu i da se ojača proruski diskurs unutar te institucije, što je po rečima belgijskog premijera vrlo zabrinjavajuće.

„Imamo odgovornost da branimo pravo svakog građanina na slobdan i siguran glas“, rekao je De Kro. Nije precizirao o kojim poslanicima se radi.

Novi belgijski zakon, koji je stupio na snagu ove nedjelje, izričito je usmjeren na takva miješanja, rekao je belgijski premijer, ali je dodao da treba djelovati na evropskom nivou i da je potrebno više alatki za borbu protiv ruske propagande i dezinformacija. Po njemu će savezno tužilaštvo narednih dana tražitiu „hitan“ sastanak EU agencije za sudsku saradnju Jurodžast (Eurojsut), i ta tema će se razmatrati iduće srijede i četvrtka na samitu šefova država i vlada evropske dvadesetsedmorice u Briselu.

„Treba da razmotrimo da li su sadašnji mandati Evropskog tužilaštva i OLAF-a (Evropske kancelarije za borbu protiv prevara) dozvoljavaju da se suprotstavimo toj ruskoj prijetnji. Ako to nije slučaj treba da proširimo te mandate“, rekao je Aleksander de Kro.

On je rekao da je Češka već stavila neke pojedince i organizacije umiješane u to na svoju nacionalnu crnu listu, sa namjerom da takođe traži da budu upisani u crnu listu EU.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve