Subota, 22 Januara, 2022
Rubrika:

EU odobrila plan od 300 milijardi eura, evo što sadrži

Evropska unija predstavila je svoju alternativu kineskoj inicijativi Pojas i put, vrijednu 300 milijardi eura – investicijski program za koji EU tvrdi da će stvoriti ''veze, a ne zavisnosti''.

Cilj EU programa – nazvanog Global Gateway – je pomoći globalni oporavak mobilizovanjem ulaganja u digitalnu, čistu energiju i saobraćajne mreže, kao i jačanjem naučnih, obrazovnih i istraživačkih sistema širom svijeta.

Prema procjenama Svjetske banke, zemlje s niskim i srednjim dohotkom već su se suočavale s nedostatkom ulaganja u infrastrukturu od 2,7 biliona dolara prije pandemije.

– S Global Gatewayom želimo stvoriti snažne i održive veze, a ne zavisnosti između Evrope i svijeta i izgraditi novu budućnost za mlade – rekla je Jutta Urpilainen, komesarka EU za međunarodna partnerstva.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je da plan nudi “pravu alternativu” kineskom globalnom infrastrukturnom programu, koji je optužen da neke zemlje opterećuje velikim dugovima od svog početka 2013. godine.

Von der Leyen je rekla da zemlje “trebaju bolje i drugačije ponude” finansiranja i da plan EU – koji će se implementirati u sljedećih šest godina – neće povećati “neodržive nivoe duga” u partnerskim zemljama.

– Oni znaju da smo transparentni, znaju da to prati dobro upravljanje – rekla je Von der Leyen.

U posljednjih nekoliko godina Kina je uložila milijarde u izgradnju cesta, željeznica i luka širom svijeta kako bi stvorila nove trgovinske i diplomatske veze. Od marta 2021., 139 zemalja potpisalo je inicijativu Pekinga, što čini 40 posto globalnog BDP-a.

Evropska alternativa kineskom “Pojasu i putu” finansiraće se mješavinom od 18 milijardi eura u bespovratnim sredstvima i 280 milijardi eura u ulaganjima država članica, njihovih razvojnih banaka, privatnog sektora i tijela za finansiranje EU-a, uključujući Evropsku investicijsku banku.

Komisija je takođe rekla da razmatra stvaranje nove kreditne linije za evropske firme koje prodaju na tržištima izvan EU, što bi im pomoglo u takmičenju s preduzećima koja primaju velike državne subvencije.

Digitalizacija

Evropska unija ulagaće u optičke kablove između zemalja, satelitske komunikacije i infrastrukturu u oblaku (cloud) kako bi bolje olakšala globalnu saradnju, dijeljenje podataka i razvoj vještačke inteligencije. Osiguraće dodatnih 15 miliona eura za program koji ima za cilj proširiti rad na 35.000 km brze optičke mreže na ostatak Latinske Amerike.

Čista energija

Blok planira integrisati svoje energetske sisteme, prelazak na obnovljive izvore energije i partnerstvo s drugim zemljama kako bi podstakao proizvodnju vodonika iz obnovljivih izvora. Takođe će raditi na uklanjanju prepreka međunarodnoj trgovini vodonikom. Dodijelio je 2,4 milijarde eura bespovratnih sredstava za podsaharsku Afriku i 1 milijardu eura za Sjevernu Afriku za podsticanje proizvodnje obnovljive energije i energetske efikasnosti.

Prevoz

Kao možda direktniji izazov kineskoj inicijativi, Evropska unija će takođe ulagati u saobraćajnu infrastrukturu – željeznice, ceste, luke, aerodroma i granične prelaze – kako bi pomogla zemljama u razvoju i da bi diverzificirala lance snabdijevanja. Rečeno je da će osigurati dodatnih 4,6 milijardi eura za održive saobraćajne veze, uključujući uspostavljanje transmediteranske mreže koja povezuje sjevernoafričke zemlje s blokom.

Zdravlje

Kao odgovor na pandemiju, novi plan EU ima za cilj pomoći zemljama da razviju lokalne kapacitete za proizvodnju vakcina i diverzificiraju svoje farmaceutske lance snabdijevanja. Nisu ponuđeni konkretni ciljeve finansiranja, ali je Afrika određena kao prioritet.

Obrazovanje i istraživanje

Evropska unija želi dalje ulagati u obrazovanje na globalnom nivou, uključujući širenje online učenja. Kroz partnerstva za talente, ponudiće put mladim profesionalcima da se presele u Evropu radi posla ili obuke, te će uložiti dodatnih 400 miliona eura u svoj prepoznatljivi Erasmus+ program razmjene studija.

Najnovije

SZO preporučuje: Za djecu mlađu od 12 godina smanjena doza Fajzera

Svjetska zdravstvena organizacija preporučila je da se produži upotreba smanjene doze Fajzerove vakcine među djecom uzrasta od pet do 11 godina. Vakcina Fajzer/Bajontek već...

Radulović: Crna Gora će nastaviti da sprovodi reforme, posebno na polju vladavine prava

U narednom periodu, Crna Gora će nastaviti da sprovodi reforme još jače i agilnije, posebno na polju vladavine prava, koja predstavlja okosnicu pregovaračkog procesa,...

Zeković: Država može i treba spriječiti uvrijedljivi i diskriminatorni govor

Uprava policije na temelju snimaka koje su objavili različiti mediji uspješno može identifikovati i procesuirati osobe koje su ispred zgrade Radio i Televizije Crne...

Objavljen trejler za korejsku verziju serije La Casa de Papel

Serija La Casa de Papel jedna je od najgledanijih Netflixovih ostvarenja svih vremena, a sada stižu sjajne vijesti za sve ljubitelje ovog hita. Naime, na...

Demokrate građanima objasnile glavna pravila protesta

Poslanici i funkcioneri Demokratske Crne Gore podržavaju proteste slobodnih građana koji se suprotstavljaju krađi izborne volje, saopšteno je iz Demokratske CG. "Demokrate će ličnim prisustvom,...

Najčitanije

Povezano

ODUSTALI OD EVROPSKOG PUTA Demokrate konačno imaju stav: Podržavaju proteste protiv manjinske vlade

Demokratska Crna Gora konačno je zauzela politički stav i podržala je proteste koji se organizuju protiv najavljenog formiranja manjinske Vlade, što je suprotno stavu...

Ulazak u EU podržava preko 80% građana

Preko 80 odsto crnogorskih građana podržalo bi na referendumu ulazak Crne Gore u Evropsku uniju (EU), saopšteno je na prezentaciji rezultata istraživanja „Stavovi građana...

Peking optužuje Litvaniju za narušavanje odnosa Kine i EU

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Džao Lidjijen optužio je Litvaniju da "svojim greškama namjerava da naruši kinesko-evropske odnose". Kako prenosi Kineska medijska grupa (CMG), Džao...

Borelj: EU mobiliše sve snage da pomogne Ukrajini poslije hakerskih napada

Evropska unija osudila je hakerski napad na sajtove ukrajinske vlade i mobilisala sva svoja sredstva da pomogne Kijevu, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve