Ponedjeljak, 27 Marta, 2023
Rubrika:

Egipat otvorio granicu s Gazom zbog evakuacije ranjenika

Kako je navedeno, tri bolnice u Egiptu se pripremaju da prime ranjenike iz Gaze, gdje je tokom petodnevnih sukoba s izraelskom vojskom poginulo 139 ljudi, uključujući 39 djece, a gotovo 1.000 je ranjeno

Egipat je 15. maja, u subotu, otvorio svoju kopnenu granicu sa pojasom Gaze i poslao deset vozila hitne pomoći na tu palestinsku teritoriju radi evakuacije i liječenja Palestinaca ranjenih u izraelskim napadima, izjavio je jedan neimenovani egipatski izvor.

Otvoren je granični prelaz iz Rafe, jedini koji iz pojasa Gaze vodi u svijet, a nije pod kontrolom Izraela, naveo je Frans pres i podsjetio da je ta zemlja uvela blokadu nad palestinskom enklavom prije 14 godina.

Jedan bezbjednosni zvaničnik na granici je rekao da je to “izuzetna” odluka jer prelaz obično ostaje zatvoren tokom praznika, uključujući muslimanski praznik Eid al-Fitr (Ramazanski bajram) koji je počeo u srijedu, prenosi agencija Frans pres (AFP).

Kako je navedeno, tri bolnice u Egiptu se pripremaju da prime ranjenike iz Gaze, gdje je tokom petodnevnih sukoba s izraelskom vojskom poginulo 139 ljudi, uključujući 39 djece, a gotovo 1.000 je ranjeno.

U Izraelu je poginulo devet osoba, uključujući dvoje djece i jednog vojnika.

Koptska pravoslavna crkva koja predstavlja najveću hrišćansku manjinu na Bliskom istoku pozvala je u subotu sve strane da pregovaraju kako bi se izbjeglo krvoproliće.

U petak je veliki imam Al Azara sunitske institucije Ahmad al Taeb pokrenuo kampanju podrške Palestincima.

Izrael je pokrenuo udare na Gazu posle ispaljivanja stotina raketa sa te teritorije koju kontroliše islamski ekstremiatički Hamas.

Raketiranje je počelo posle žestokih sukoba izraelskih policajaca i palestinskih demonstranata na svetilištu u istočnom Jerusalimu, u kojima je ranjeno stotine Palestinaca.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve