Ponedjeljak, 27 Marta, 2023
Rubrika:

Dugovječnost Elizabete – 15 premijera, 14 predsjednika SAD

Koliko je zapravo vladavina Elizabete Druge bila dugovječna, govori i to šta se sve desilo za to vrijeme.

Elizabeta II bila je monarh Velike Britanije i 14 drugih kraljevskih zemalja Komonvelta i vrhovni poglavar Crkve Engleske 25.782 dana. Odnosno, na prijestolu je provela 70 godina i 214 dana.

Na prijesto je stupila 6. februara 1952, a svečano krunisanje, naredne godine, prvo je koje je prenosila televizija.

Francuski kralj Luj XIV ostaje monarh sa najdužim periodom vladanja, pošto je od 14. maja 643. do 1. septembra 1715. na prijestolu proveo 72 godine i 110 dana.

Rame uz rame sa Elizabetom Drugom bio je i kralj Rama IX, koji je na čelu Tajlanda bio 70 godina i 126 dana.

Koliko je zapravo vladavina Elizabete Druge bila dugovječna, govori i to šta se sve desilo za to vrijeme.

Na primjer, od kako je kraljica došla na tron, na mjestu premijera Velike Britanije promijenilo se 15 ljudi. Prvi kraljičin premijer bio je Vinston Čerčil, koji je u kabinetu Dauning stritu 10 bio od 1951. do 1955.

Nakon njega slijedili su Entoni Idn, Harold Mekmilan, Alek Daglas-Houm, Harold Vilson, Edvard Hit, Džejms Kalahan, Margaret Tačer, Džon Mejdžor, Toni Bler, Gordon Braun, Dejvid Kameron, Tereza Mej, Boris Džonson i Liz Tras, kao posljednja, 15. u nizu „kraljičinih premijera“.

Takođe, od 1952. do 2022. naša zemlja je promijenila pet imena – Federativna Narodna Republika Jugoslavija, Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija, Savezna Republika Jugoslavija, Srbija i Crna Gora i Crna Gora.

Ono što je zanimljivo je da je kraljica bila svjedok premijera rođenog 1874. (Čerčil), kao i premijerke rođene više od vijeka kasnije – Liz Tras (1975).

Kada su u pitanju predsjednici Sjedninjenih Američkih Država, dok je Elizabeta Druga bila na britanskom prestolu, kroz Bijelu kuću prodefilovalo je 14 predsjednika. OD Harija Trumana, čiji je mandat trajao do 1953, preko Dvajta Ajzenhauera, Džona Kenedija, Lindona Džonsona, Ričarda Niksona, Džeralda Forda, Džimija Kartera, Ronalda Regana, Džordža Buša Starijeg, Bila Klintona, Džordža Buša, Baraka Obame, Donalda Trampa, pa sve do aktuelnog Džozefa Bajdena.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve