Članovi nove grčke vlade položili zakletvu

Novu vladu, koja je položila zakletvu pred atinskim vladikom Jeronimosom, u velikoj mjeri čine iskusni političari koji su služili u prethodnim vladama, ali uključuje i tehnokrate koje se smatraju stručnjacima u svojim oblastima

Članovi nove grčke vlade danas su položili zakletvu, dva dana nakon što je lider konzervativne Nove demokratije Kirijakos Micotakis pobijedio na prijevremenim parlamentarnim izborima.

Novi premijer Grčke Kirijakos Micotakis/Miloš Bičanski/Getty Images

Micotakis je obećao da će zemlju učiniti povoljnijom za poslovanje, smanjiti poreze i pregovarati o olakšavanju drakonskih budžetskih uslova dogovorenih kao dio grčkog programa spasavanja.

Novu vladu, koja je položila zakletvu pred atinskim vladikom Jeronimosom, u velikoj mjeri čine iskusni političari koji su služili u prethodnim vladama, ali uključuje i tehnokrate koje se smatraju stručnjacima u svojim oblastima.

Micotakis je imenovao Kristosa Staikurasa za ključnu funkciju ministra finansija.

Staikuras je ekonomista i inženjer koji je bio zamjenik ministra u prethodnoj vladi. Novi ministar inostranih poslova je Nikos Dendias, koji je bio u ministarstvima za razvoj, odbranu i javni red.

Komentari

avatar