Petak, 8 Decembra, 2023
Rubrika:

Bugarska protjerala poglavara Ruske crkve u Sofiji Vasijana

Ruska ambasada okarakterisala je protjerivanje trojice crkvenih zvaničnika kao grube, flagrantne radnje i izrazila ljutnju zbog te odluke

Crkveni predstavnik Moskovske patrijaršije u Sofiji, arhimandrit Vasijan, protjeran je iz Bugarske zbog “prijetnje nacionalnoj sigurnosti”. Osim njega, protjerana su još dvojica crkvenih službenika, objavila je Ambasada Rusije u Bugarskoj.

“Bugarske vlasti smatrale su oca Vasiana prijetnjom nacionalnoj sigurnosti”, rekle su ruske diplomate, prema ruskoj novinskoj agenciji TASS, gdje je vijest prvi put objavljena.

Ruska ambasada okarakterisala je protjerivanje trojice crkvenih zvaničnika kao grube, flagrantne radnje i izrazila ljutnju zbog te odluke.

Bugarski servis Radija Slobodna Evropa (RSE) tražio je potvrdu protjerivanja arhimandrita Vasijana od bugarskog Ministarstva vanjskih poslova (MVP), ali do objavljivanja ove vijesti nije stigao odgovor.

Sjeverna Makedonija je 17. septembra trojicu ruskih diplomata proglasila personama non grata. Jedan od njih je arhimandrit Vasijan (Zmeev), prema makedonskim medijima i navodima generala Atanasa Atanasova, predsjednika Demokrata za snažnu Bugarsku (DSB) i kopredsjednika vladajuće parlamentarne grupe stranaka Nastavimo s promjenama i Demokratske Bugarske.

Informaciju da su protjerane diplomate prenijeli su 15. septembra Ministarstvo vanjskih poslova Rusije i Ambasada Rusije u Skoplju. Dan kasnije to je potvrdilo i makedonsko Ministarstvo vanjskih poslova. Nijedno ime nije, međutim, zvanično navedeno.

Informaciju da je jedan od protjeranih arhimandrit Vasijan objavio je 15. septembra portal dveri.bg.

Prema navodima tog portala, “neslužbeno, Zmeev je koordinirao cjelokupnu politiku Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA) u odnosu na njenu crkvenu diplomatiju tokom prošle godine.

Prema Atanasu Atanasovu, arhimandrit Vasijan posjetio je Sjevernu Makedoniju “kako bi obavljao funkcije ruske obavještajne službe s ciljem uvođenja raskola u Makedonsku crkvu”.

Mitropolit debarsko-kičevski i portparol Svetog sinoda episkop Timotej izjavio je 18. septembra za A1on da najviše tijelo MPC-OA nije upoznato s ovim slučajem.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve