Džo Bajden i Berni Sanders najbolje stoje u anketama prije glasanja u američkoj saveznoj državi Ajovi, gdje će simpatizeri Demokratske stranke glasati o eventualnim predsjedničkim kandidatima.

Elizabet Voren, Džo Bajden i Berni Sanders (Foto: Robyn Beck / AFP / Getty)

Prije glasanja koje će biti obavljeno 3. januara, kako pokazuje anketa, Bajden na nacionalnom nivou ima 21, a Sanders 20 odsto podrške, dok je treća Elizabet Voren, šef demokrata u Predstavničkom domu, koja dobija 19 odsto glasova.

Sanders se u anketama približio Bajdenu, koji je dugo važio za najvećeg favorita za predsjedničku nominaciju u Demokratskoj stranci.

Ajova je mala država u SAD sa nešto više od tri miliona stanovnika, ali je izuzetno važna za kandidate, pošto pobjeda u njoj može dati veliki zamah kandidatu koji je slavio i potencijalno usmjeriti cijelu trku za nominaciju.

Istovremeno, kako navode američki mediji, počeo je obračun u krugu favorita Demokratske stranke.

Vorenova je nakon posljednje TV debate odbila da se rukuje sa Sandersom, optuživši ga da je izjavio kako “žena ne može da pobijedi na izborima 2020. godine”.

Sanders je optužio Vorenovu da ga je nazvala – lažovom.

Politički analitičari smatraju da sadašnji predsjednik Donald Tramp, i pored žestoke medijske satanizacije, ima dobre šanse da dobije novi mandat u Bijeloj kući.

Komentari

avatar