Petak, 8 Decembra, 2023
Rubrika:

Zelenski u Bijeloj kući: ”Borimo se za našu decu i domove, ali i za slobodu i demokratiju u svijetu”

''Veoma cijenimo pomoć koju su SAD pružile u borbi protiv ruskog terora, pravog terora'', rekao je Zelenski Bajdenu u Ovalnom kabinetu, dok su sjedjeli ispod portreta bivših predsjednika Džordža Vašingtona i Abrahama Linkolna. Bajden je nakon sastanka u Bijeloj kući rekao da će prvi američki tenkovi Abrams biti isporučeni Ukrajini sljedeće sedmice, prenosi Hina

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u četvrtak je u Vašingtonu razgovarao sa predsjednikom Amerike Džoom Bajdenom o nastavku pomoći njegovoj zemlji u ratu sa Rusijom, a prethodno se sastao sa liderima u Kongresu.

„Veoma cijenimo pomoć koju su SAD pružile u borbi protiv ruskog terora, pravog terora“, rekao je Zelenski Bajdenu u Ovalnom kabinetu, dok su sjedjeli ispod portreta bivših predsjednika Džordža Vašingtona i Abrahama Linkolna.

“Danas sam u Vašingtonu da ojačam našu sposobnost da odbranimo ukrajinsku djecu, naše porodice, domove, slobodu i demokratiju u svijetu”, dodao je predsjednik Ukrajine zahvalivši se Bajdenu na novom paketu pomoći od 325 miliona dolara.

Bajden je pozdravio „ogromnu hrabrost” ukrajinskog naroda dok se bori protiv ruske invazije, dodajući da je „američki narod odlučan da se pobrine da učinimo sve što možemo da osiguramo da svijet stoji uz vas”.

„Mi podržavamo pravedan i trajan mir, koji poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine. Uradićemo sve što je moguće da osiguramo da svijet bude na vašoj strani“, rekao je Bajden.

Pomoć obuhvata dodatnu municiju za HIMARS – artiljerijske raketne sisteme visoke pokretnosti, sisteme protivvazdušne odbrane “Avendžer” i sisteme Džavelin.

Američki predsjednik istakao je i da je Rusija jedina prepreka miru u Ukrajini i da koristi zimu kao oružje protiv Ukrajinaca. Najavio je i da će prvi američki tenkovi Ejbrams biti isporučeni Ukrajini naredne nedelje.

bdnzl

Posjetu američkoj prijestonici, u koju je doputovao poslije učešća na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku, gdje je tražio međunarodnu podršku za Ukrajinu, Zelenski je počeo susretima sa liderima u Predstavničkom domu američkog Kongresa i odborima za nacionalnu bezbjednost, prije nego što se iza zatvorenih vrata obratio punom sastavu Senata.

Zelenski je apelovao na članove Kongresa da nastave da podržavaju Ukrajinu u svijetlu protivljenja nekih republikanaca nastavku pomoći Kijevu. Ukrajinski lider je na Kapitol došao sa porukom da Ukrajinci imaju čvrst ratni plan i da “pobjeđuju”, naveo je jedan od članova Kongresa poslije susreta. Republikanski lideri su od Zelenskog tražili da ih informiše o planovima za pobjedu u kontraofanzivi protiv ruskih snaga, u kojoj još nije bilo velikog proboja ruskih odbrambenih linija.

Zelenski je “priznao da je veoma teško savladati utvrđenu odbranu”, rekao je poslije razgovora nezavisni senator Angus King i dodao da Ukrajinci “vjeruju da će postizati spor, ali postojan napredak, ali da neće biti brz”.

Tokom obraćanja članovima Senata, nekoliko puta je pozdravljen ovacijama, prenio je na Eksu demokratski senator Kris Marfi.

“Imali smo odličan dijalog”, rekao je Zelenski novinarima posle sastanaka u Kongresu, dok je uoči susreta sa Bajdenom naveo da je sa zakonodavcima imao “otvoren i konstruktivan” razgovor.

Senatorima je poručio da je vojna pomoć ključna za ukrajinske ratne napore, rekao je lider demokratske većine Čak Šumer poslije obraćanja Zelenskog.

“Ako ne dobijemo pomoć, izgubićemo”, citirao je Šumer ukrajinskog predsjednika.

Republikanski kongresmen Majk Tarner, predsjedavajući Odbora za obavještajne poslove, rekao je da je Zelenski na sastanku sa članovima Predstavničkog doma “iznio detalje ofanzive koji su pozitivni i njegove dugoročne ciljeve, što su prisutni podržali”.

Predsjedavajući Spoljnopolitičkog odbora Predstavničkog doma, republikanac Majkl Mekol rekao je novinarima da “većina” podržava davanje pomoći Ukrajini, ali i naglasio da je članove Kongresa potrebno uvjeriti da postoji jasna strategija za pobjedu.

“Dugi rat neće donijeti pobjedu. To Putin želi. Želi da slomi volju Amerikanaca i Evropljana”, poručio je Mekol.

Zelenski se takođe sastao sa vojnim liderima u Pentagonu, gdje ga je sekretar za odbranu Lojd Ostin dočekao uz ceremoniju uobičajenu za posjete državnika.

Iako Bajden i većina lidera u Kongresu i dalje podržavaju pomoć Ukrajini, a demokrate kontrolišu Senat, Zelenski se suočio sa većim otporom nego kada je prije devet mjeseci posjetio Vašington.

Dok se nastavlja ukrajinska kontraofanziva, a u Kongresu vodi žestoka bitka oko budžetske potrošnje uoči mogućeg zatvaranja vlade, sve veći broj republikanaca dovodi u pitanje pomoć koju Vašington šalje Kijevu za vojne, ekonomske i humanitarne potrebe.

Druga posjeta Zelenskog

Ovo je druga posjeta Zelenskog Vašingtonu od početka ruske invazije u februaru 2022. godine i dolazi u trenutku kada je Bajden predao zahtjev Kongresu za dodatnu pomoć Ukrajini u vrijednosti od 24 milijarde dolara.

Od početka rata, većina članova Kongresa podržala je četiri paketa pomoći Ukrajini, u ukupnom iznosu od oko 113 milijardi dolara.

Zelenski je u srijedu, obraćajući se na zasjedanju Generalne skupštine UN, rekao da pomaganje Ukrajini oružjem u ratu protiv Rusije, uvođenje sankcija i vršenje “sveobuhvatnog pritiska na agresora”, kao i glasanje za relevantne rezolucije predstavljaju pomaganje u odbrani Povelje UN”.

Bajden je nakon sastanka u Bijeloj kući rekao da će prvi američki tenkovi Abrams biti isporučeni Ukrajini sljedeće sedmice, prenosi Hina.

Takođe je rekao da će Vašington uskoro poslati Ukrajini drugu bateriju protivvazdušne odbrane “Hawk” koju je napravio “Raytheon” i prateću opremu.

Upitan kako prevladati protivljenje, Bajden je rekao da je jedini način odobrenje Kongresa SAD. “Računam na dobro rasuđivanje Kongresa Sjedinjenih Država. Nema alternative”, rekao je. Republikanski senator Rend Pol, kritičar inostrane pomoći Ukrajini, rekao je za Foks biznis njuz da je Ukrajina “korumpirani režim” i da se ratu ne nazire kraj.

“Baš kao što smo sada predani pomoći Ukrajini da se odbrani, takođe smo predani pomoći im u oporavku i ponovnoj izgradnji u budućnosti, uključujući potporu reformama koje će se boriti protiv korupcije”, rekao je Bajden.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve