Predstavnici američke vlade i osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž, suočiće se u sjutra u Vulvič Kraun sudu u Londonu uz visoko obezbjeđenje.

Džulijan Asanž

Saslušanje će se odigrati deceniju nakon što je Vikiliks objavio mnogobrojne tajne vojne dokumente.

Saslušanje o izručenju počeće izjašnjavanjem advokata SAD, koji sumnjiče Asanža za špijunažu, za šta mu prijeti 175 godina zatvora, prenosi AP.

On je optužen po 18 tačaka zbog objavljivanja povjerljivih dokumenata.

Tužilaštvo SAD ga tereti za dosluh sa pripadnikom vojne obavještajne službe Čelsi Mening koji je hakovao Pentagonov kompjuter i objavio stotine hiljada tajnih diplomatskih i vojnih dokumenata o ratu u Iraku i Avganistanu, čime je, navodno, bio doveden u opasnost život američkih državljana.

Novinarske organizacije i grupe za građanske slobode, uključujući Amnesti Internešnal i Reportere bez granica, kažu da optužbe protiv Asanža predstavljaju presedan za slobodu štampe.

Asanžove pristalice zabrinute su za njegovo zdravlje jer, kako kažu, narušeni su mu i fizičko i mentalno zdravlje, a pati i od depresije, bolesti ramena i zuba.

Asanžova odbrana insistira da su optužbe SAD politički motivisane, kao i da će pružiti dokaze da mu je u avgustu 2017. godine Trampova administracija ponudila pomilovanje, ukoliko kaže da Rusija nije bila umiješana u curenje mejlova Demokratskog nacionalnog komiteta.

Ukoliko se sud složi da Asanž bude izručen, završnu riječ će imati britanska vlada.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve