Nedjelja, 10 Decembra, 2023
Rubrika:

Amerika tuži Amazon zbog monopola i štete nanijete potrošačima

Tužba je bila očekivana nakon godina pritužbi da su Amazon.com i drugi tehnološki giganti zloupotrebljavali svoju dominaciju u pretraživanju, društvenim medijima i onlajn maloprodaji kako bi postali čuvari najunosnijih aspekata interneta

Američka Federalna trgovinska komisija (FTC) podnijela je dugo očekivanu antimonopolsku tužbu protiv Amazona, optužujući multinacionalnu tehnološku kompaniju da je nanijela štetu potrošačima višim cijenama.

Tužba je bila očekivana nakon godina pritužbi da su Amazon.com i drugi tehnološki giganti zloupotrebljavali svoju dominaciju u pretraživanju, društvenim medijima i onlajn maloprodaji kako bi postali čuvari najunosnijih aspekata interneta, prenosi N1 Sarajevo.

“FTC i njegovi državni partneri kažu da Amazonove radnje omogućavaju da spriječi rivale i prodavce da snize cijene, snižavajući za uzvrat kvalitet ponude za kupce, preskupim prodavcima, gušenjem inovacije i sprečavanjem rivala da se pošteno nadmeću sa Amazonom”, navodi agencija u saopštenju.

FTC je rekao da traži od suda da izda trajnu zabranu kojom bi Amazonu bilo naloženo da zaustavi svoje nezakonito ponašanje.

FTC je saopštio da je Amazon, koji je osnovan 1994. i vrijedan više od milijardu dolara, kaznio prodavce koji su nastojali ponuditi cijene niže od Amazonovih, tako što je potrošačima otežalo pronalaženje prodavača na Amazonovoj platformi.

Druge optužbe uključuju da je Amazon dao prednost proizvodima na svojim platformama u odnosu na konkurente na platformi.

Ovo je najnovija pravna borba američke vlade koja ima za cilj razbiti dominaciju Big Tech-a na internetu.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve