Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Žakelj nakon istorijske pobjede: Prava reakcija

Podgoričani su otpor gostiju definitivno slomili u posljednjoj četvrtini, kada su još više ubrzali igru, a u posljednjoj dionici su imali maksimalnih 18 poena prednosti (94:76)

Košarkaši SC Derbija probili su led u ABA ligi i to u trenutku kada im nije bilo lako, nakon teškog poraza u Beogradu od Mege (101:68) na premijeri regionalnog takmičenja.

Pobjeda protiv Zadra (94:78) je izvojevana zahvaljujući, prije svega, odličnom šutu sa distance (17 trojki iz 30 pokušaja, uz sjajnih skoro 57 odsto procenat šuta iza perimetra).

”Studenti” su na kraju upisali 13 poena više u šutu za tri poena nego za dva, u meču u kojem su, ipak, bili pod određenim pritiskom da poprave utisak iz prvog kola, u čemu su i uspjeli…

– Ja sam takav trener da stavljam pritisak na sebe da bih davao što više mogu. To je moj pritisak. A stavljam i pritisak na igrače zbog nekih stvari za koje mislim da su vrlo bitne, a to su koncentracija, rad i da ispune obaveze koje se dogovorimo. To nije lako, to je proces i zbog toga je bilo naporno nakon Mege do meča sa Zadrom. Ali igrači su protiv Zadra reagovali dobro i ja im čestitam na pobjedi, zaslužili su to, ističe trener SC Derbija Andrej Žakelj.

U meču punom preokreta u prvih 25 minuta, tokom kojih su gosti dobili prvu četvrtinu (20:17), domaći vodili 14 razlike (39:25) u drugoj dionici, a Zadrani poveli 47:43 početkom drugog poluvremena, SC Derbi je dalekometnom paljbom u finišu trećeg kvartala vratio dvocifrenu prednost (63:53).

Podgoričani su otpor gostiju definitivno slomili u posljednjoj četvrtini, kada su još više ubrzali igru, a u posljednjoj dionici su imali maksimalnih 18 poena prednosti (94:76)…

– Mi smo više-manje mlada ekipa, ne možemo mi da igramo sporo. Nismo takav tim, nemamo iskustva, moramo za poene da tražimo neke druge varijante u napadu. Ali kod mene je odbrana najbitnija, insistiram na tome, i na tome ćemo još da radimo. U napadu smo protiv Zadra bili raspoloženi, ako će i ubuduće biti tako, onda super, dodao je Žakelj.

Protiv Zadra se 10 igrača upisalo u strijelce, najefikasniji je bio Flečer Megi sa 20 poena (trojke 10-6), Vasilije Baćović je, pored osam poena, bio najbolji skakač (10), Kenan Kamenjaš je bio blizu dabl-dabl učinka (15 poena, sedam skokova), Andrija Slavković je bio skoro bez promašaja iz igre (4-3 za dva, 3-2 za tri), dvocifren je bio i najiskusniji Nikola Pavlićević (10 poena, četiri skoka, dvije asistencije, jedna ukradena lopta).

Najbolji indeks korisnosti (24) imao je plej Kajl Vinaljes, sa 18 poena, 11 asistencija i dva skoka, uz dvije izgubljene lopte.

– Znam kakav je igrač Vinjales, potrebno mu je malo više slobode u igri. Prvi put je u ABA ligi, mora, kao i svi ostali, da upozna ovu ligu. ABA liga je fizička, nije laka liga. Radimo i pričamo o tome, i protiv Zadra je pokazao neke svoje kvalitete, čime sam zadovoljan, zaključio je trener SC Derbija.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve