Nedjelja, 2 Juna, 2024
Rubrika:

Vukanićeve “ajkulice” večeras u pohodu na evropsko zlato

Vukanić je od prvog dana vjerovao u ovaj tim i znao je da može mnogo, da može do medalje, a možda i do samog vrha. Srebro je osigurano, slijedi juriš na zlato.

Selektor kadetske reprezentacije Crne Gore Nenad Vukanić je veliko vaterpolo ime, čovjek sa ogromnim igračkim iskustvom, koji je iza sebe ostavio brojne velike “bitke” i večeras sa dječacima koje je selektovao igra finale Evropskog prvenstva do 15 godina.

Vukanić je od prvog dana vjerovao u ovaj tim i znao je da može mnogo, da može do medalje, a možda i do samog vrha. Medalja je obezbijeđenja, pošto Vukanićeve “ajkulice” večeras od 20.30 igraju meč za zlato protiv Mađarske koju svu već pobijedili u premijernom meču u grupi.

“Imamo zaista kvalitetan tim i ponosan sam na te momke koji su svojim ponašanjem, odnosom prema reprezentaciji i protivnicima proteklih dana, ali i godina rada, pokazali da zaslužuju pažnju i respekt, pokazali da su budućnost crnogorskog vaterpola, zato su i stigli do finala i borbe za zlatnu medalju. Ti momci su izuzetni u svakom smislu i bez obzira što nekima od njih neće vaterpolo biti životno opredjeljenje, već škola oni su prije svega sjajne osobe već sada”, kazao je za Akltuelno.me Nenad Vukanić.

Ovaj tim je selektovan iz pet klubova što ranije nije bio slučaj u crnogorskom vaterpolu i zbog toga je uspjeh ove generacije značajniji.

“Ovi momci su prije svega privrženi reprezentaciji i okrenuti jedni drugima i to je njihov najveći uspjeh. Formirali smo jedan izuzetan kolektiv u kojem svi imamo isti cilj i to se vidi na svakoj utakmici, na svakom treningu. Srce mi je puno kada vidim kako se momci druže, raduju svakom uspješnom potezu, svakom golu, i onaj što ga je postigao i saigrači koji su u tom trenutku u bazenu ili pored njega na klupi za rezervne igrače. E to je najveći naš uspjeh”, ponosan je na svoje pulene Vukanić.

Crna Gora je bila u veoma teškoj grupi zajedno sa selekcijama Mađarske, Španije i Italije i sa ostvarene tri pobjede sa tako renomiranim rivalima izboren je direktan plasman u četvrtfinale.

Nakon toga u nokaut fazi ostvarene su još dvije pobjede i sa maksimalnih pet pobjeda stiglo se do finala.

“Naša grupa je bila najkvalitetnija, to dokazuje i činjenica da su do finala stigle dvije ekipe iz nje, mi i Mađarska i da ćemo u međusobnom duelu odlučivati o tituli ovdje u Podgorici. Očekujem večeras veliku podršku sa tribina i nadam se da će nakon završetka Evropskog prvenstva svi otići svojim kućama zadovoljni. Neće biti lako, bez obzira što smo već pobijedili Mađarsku u grupi, ali svi koji se bave sportom znaju da je svaka utakmica potpuno druga priča i da uvijek može da prevagne neka sitnica”, oprezan je Vukanić.

Ovi mladići su već nekoliko puta pokazali i dokazali da imaju visok kvalitet i izuzetnu mentalnu snagu i zbog toga su i favoriti protiv Mađarske, ali bez obzira na konačan ishod oni su već ostvarili ogroman uspojeh. Igra i odnos prema reprezentaciji iz drugog poluvremena protiv Grčke dokazuje izuzetnu mentalnu snagu tima koji je formirao Vukanić

Grci su sjajno počeli utakmicu, vodili sa 3:0 potom i u finišu druge četvrttine sa 6:2, ali to nije bilo dovoljno da se pobijedi Vukanićev tim. Naprotiv, tek kada su svi mislili da je sve izgubljeno ovi momci su zaigrali kako znaju i preokrenuli igru i rezultat u svoju korist.

“Fantastičan je osjećaj kada se ostvari jedn ovakav preokret i pobijedi u jendoj ovako teškoj i zahtjevnoj utakmici. Igrači su na pauzi između treće i četvrte četvrtine poslušali sve moje savjete i ušli u bazen da daju sve od sebe i kao plod takvog odnosa došla je igra, golovi i na kraju i konačan rezultat. Možda smo mogli da završimo utakmicu i prije peteraca, ali je najvažnije da smo uspjeli”, s pravom je ponosan na svoje ajkule Vukanić.

U Fukuoki je počelo Svjetsko prvenstvo u vaterpolu i plivanju na kojem igra i seniorska  reprezentacija Crne Gore koju sa elektorske klupe predvodi Vladimir Gojković.

Vukanić je igrao za reprezentaciju SRJ sa kojom je ostvario brojne uspjehe i osvojio medalje na evropskim i svjetskim prvenstvima, ali i na Olimpijskim igrama u Sidneju.

Posljednji put u kapici SRJ na Svjetskom prvenstvu igrao je baš u Fukuoki kada je Jugoslavija kao Evropski šampion poražena od Španije sa 4:2.

“Te godine je prvi put iste godine bilo Svjetski šampionat kada i Evropsko prvenstvo i bilo je veoma naporno. Na Evropskom prvenstvu u Budimpešti smo pobijedili i osvojili zlatnu medalji i već sljedećeg mjeseca otputovali u Japan sa namjerom da ponovimo uspjeh. Znali smo da će biti jako teško, Mađarska i Španija su bile izuzetne selekcije, iskusne i kvalitetne. U finalu smo bili iscrpljeni, Španija je bila svježija i zasluženo pobijedila. Bila je to iskusna ekipa koja je dugo igrala zajedno”, prisjeća se Fukuoke 2001. godine Vukanić.

U Fukuoki je reprezentativnu karijeru završio Veljko Uskoković, Vukanić je igrao još i naredne giodine na FINA kupu u Beogradu. Oba ova takmičenja ostala su upamćena po događajima vezanim za golmane. Finale Španija – Jugoslavija mnogi pamte po posljednjoj sceni kada gotovo nesavladivi Hezus Roljan traži pare nakon jedne sjajne oidbrane u završnici finala

“Roljan je bio sjajan golman, izuzetna ličnost, ogromne energije i to je bilo nemoguće ne osjetiti. On je tu energiju prenosio na svoje saigrače, ali njom često paralisao i protivnike. Tog dana, ali i na tom turniru, bio je fantastičan. Već nakon prva dva napada bilo mi je jasno da ćemo teško do pobjede, pogotovo nakon što je Dača Ikodinović šutirao u napdau sa igračem više sa krila četiri metra preko gola. Ikodinović je rijetko promašivao, bio je poznat kao mali potrošač lopti i precizan šuter i kada sam vidio da njegova lopta ide tako daleko od gola bilo je jasno da se ne može do pobjede, ali smo se borili. Ipak, Španci su tog dana  bili bolji”.

Godinu kasnije u Beogradu na FINA kupu Jugoslavija je bila veliki favorit, svi su očekivali da će na otvorenom bazenu na Tašmajdanu pobijediti sve svoje rivale, ipak osvojena je samo bronza, ali je reprezentacija napokon dobila vrhunskog golmana.

“Da sjećam se tog događaja sa konferencije za novinare. Svi su pričali o tome. Nikola Kuljača je bio sjajan momak, dobar golman, i kao sin predsjednika saveza imao je prednost u odnosu na Denisa Šefika koji je bio najbolji golman svijeta. Obje utakmice protiv Mađara Kuljača je branio slabije i vaša reakcija je bila opravdana. U utakmici za treće mjesto Šefik je potvrdio kvalitet i poslije postao nezamjenjiv u reprezentaciji. Mislim da svaka reprezentacija koja ima tako jednog vrhunskog golmana treba u rezervi da ima najboljeg prijatelja prvog golmana. Kolegu koji će prije svega da bude podrška prvom golmanu, ali i da bude spreman da uskoči, pošto je mjesto golmana zaista specifična pozicija u timu”.

Sjutra ujutro Crna Gora igra svoju prvu utakmicu na Svjetskom prvenstvu protiv Južne Afrike, potom slijede mečevi sa Španijom i Srbijom.Cilj je plasman makar u četvrtfinale, a ukoliko se ukaže prilika i za nešto više i borba za medalje.

Vladimir Gojković ima na raspolaganju znatno mlađi tim nego ranijih godina i sigurno da će to biti veliko iskustvo, ali i iskušenje za ove momke.

“Od iskusnijih ostao je još samo Uroš Čučković, ako se ne varam. Reprezentacija je podmlađena i teško je prognozirati njihov krajnji domet, ali se nadam uspjehu. Mi smo imali nakon referenduma jednu zaista sjajnu generaciju koja je ostvarila izuzetne rezultate, ali su oni proizašli iz jednog potpuno drugačijeg sistema i sada je sve drugačije. Ipak, nadam se da je i pred ovom generacijom lijepa budućnost, ali se svi zajedno moramo potruditi da se napokon razviju i ti drugi centri u Podgorici, Nikšiću, Baru, Beranama, Bijelom Polju i da i z tih gradova crpimo snagu i imamo klubove koji će se takmičiti u seniorskoj konkurenciji”, zaključio je Vukanić.

Piše: Stanko Radulović

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve