Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

”VESELI SE MONAKO RODE” Đoković jedini iz velike četvorke ne plaća porez rođenoj državi: Nadal, Federer i Mari daju svojim domovinama od 30 do 56 odsto zarada

Đoković voli svoje sportske uspjehe da proslavlja uz kič stihove ''veseli se srpski rode'', ali kada su njegove finansije u pitanju i milionska zarada, Srbiji ne ide ništa! Sav prihod koji Đoković zgrće, čuva u poreskom raju državi Monako! Tako da bi stihovi uz koje slavi svoje uspjehe prije mogli da glase ''veseli se Monako rode''.

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković odavno je postao maskota ”srpskog sveta” i inspiracija za svakog poštenog velikosrBskog antivaksera i ravnozemljaša, a ponaša se kao da bi čak i život dao za Srbiju i srBstvo. Život možda bi, ali novac ne!

Đoković voli svoje sportske uspjehe da proslavlja uz kič stihove ”veseli se srpski rode”, ali kada su njegove finansije u pitanju i milionska zarada, Srbiji ne ide ništa! Sav prihod koji Đoković zgrće, čuva u poreskom raju državi Monako! Tako da bi stihovi uz koje slavi svoje uspjehe prije mogli da glase ”veseli se Monako rode”.

Istraživanje o porezima najboljih četvorice tenisera svijeta objavio je beogradski Kurir.

Prenosimo tekst u cjelosti. 

Opšte je poznato da sportisti zarađuju ogromne sume novca, pogotovo oni vrhunski. Veliku pažnju izaziva način na koji države oporezuju zarade svojih sportista. Kako porez plaćaju teniseri?

Najprije treba znati da postoje poreske obaveze koje se odnose na zarade od turnira i one druge – na zaradu od sponzorskih ugovora. Prihodi od sponzora se računaju kao da je teniser zaradio u matičnoj zemlji, dok se porez na zaradu na turniru najprije plaća u državi u kojoj je održan turnir.

Na primjer, ukoliko neko učestvuje na Vimbldonu i zaradi određenu sumu novca, porez će platiti u skladu sa zakonima Ujedinjenog Kraljevstva, odnosno 45%, koliko iznosi na Ostrvu. Međutim, ako se u Velikoj Britaniji boravi duže od 30 dana, postoji mogućnost da vam oporezuju svu zaradu na svjetskom nivou. Nakon što igrači plate porez lokalnoj samoupravi u kojoj su zaradili novac, uglavnom ne moraju da plaćaju porez na prihod kada se vrate kući. To je zbog toga što mnoge zemlje imaju sporazum o dvostrukom oporezivanju, koji omogućava igraču da smanji lokalne poreze za iznos plaćenog poreza u inostranstvu.

Đoković toliko voli Srbiju da joj ne ostavlja ni centa od para koje zaradi na zapadu, da ne iskvari čistotu srBstva

Da uprostimo, ukoliko Rodžer Federer plaća 45% u Velikoj Britaniji na svoj prihod iz ove zemlje, ali njegov švajcarski kanton mu naplaćuje samo 15%, on može da odbije tih 15% svog švajcarskog poreskog zahtjeva koji se odnosi na zarađeni prihod u Londonu.

Međutim, situacija se komplikuje ukoliko ne postoji sporazum o dvostrukom oporezivanju, sportista tada može podleći dvostrukom oporezivanju prihoda, iako većina igrača može da se prijavi za jednostrane olakšice, što je u suštini strani poreski kredit, tako da ne plaćaju porez dva puta.

To je jednostavan odgovor, ali oporezivanje može postati komplikovanije, posebno sa SAD i Velikom Britanijom. Veoma je zanimljiva činjenica da manji broj vrhunskih tenisera ima prijavljeno prebivalište u zemlji u kojoj je rođen. Samo nekoliko igrača živi u matičnoj državi, a vjerovatno najpoznatiji od njih su Rafael Nadal, Karlos Alkaraz i Rodžer Federer.

Španac ima prebivalište u Marbelji i plaća najviši porez na svijetu od čak 56%. Francuski sportisti često biraju Švajcarsku jer Francuzi oporezuju svoje građane koji žive u Monaku.

Među nekoliko najboljih destinacija, tzv. poreskih rajeva, mahom se nalaze Dubai, Bahami i Švajcarska, kao i sveprisutni Monte Karlo.

Što se tiče najboljih srpskih igrača, Novak Đoković i Miomir Kecmanović odlučili su se za te poreske rajeve – Monako, odnosno Dubai. Na taj način je Đoković jedini teniser iz velike četvorke koji ne plaća porez u svojoj domovini.

Inače, preostali srpski teniseri Dušan Lajović, Filip Krajinović i Laslo Đere imaju prebivalište u Srbiji i plaćaju porez u domovini.

Tabela srpskih tenisera i gdje i koliko plaćaju porez:

Novak Đoković – Monte Karlo – 0%

Dušan Lajović – Stara Pazova – 25%

Filip Krajinović – Beograd – 25%

Laslo Đere – Novi Sad – 25%

Miomir Kecmanović – Dubai – 0%

Velika četvorka i njihove poreske rezidencije:

Novak Đoković – Monte Karlo – 0%

Rodžer Federer – Bazel – 30%

Rafael Nadal – Marbelja – 56%

Endi Mari – Ujedinjeno Kraljevstvo – 45%

Aktuelnih Top 5 na ATP listi i porez:

Novak Đoković – Monte Karlo – 0%

Karlos Alkaraz – Mursija – 56%

Janik Siner – Monte Karlo – 0%

Danil Medvedev – Monte Karlo – 0%

Andrej Rubljov – Moskva – 15%

Zanimljivo u SAD

Interesantna je situacija u SAD-u gdje su američki igrači poreski rezidenti. Zbog toga većina se opredeljuje za državu Floridu, jer tamo nema poreza na dohodak.

To je zato što SAD i dalje oporezuje svoje građane čak i ako borave van SAD-a. Da bi to izbjegli, morali bi da se odreknu državljanstva.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

6 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
25.02.2024-09:55 09:55

Glupi svetosavac..a kad je novac posrijedi..kaze”Boze pomozi”

Bot
25.02.2024-10:53 10:53

A što je ovo Kurir udario? Je li ovo neka opomena da nije odavno ništa priložio svojoj matici?

Danica Crn
28.02.2024-16:41 16:41
Reply to  Bot

Nole Djole zaboravio da casti ljude iz Kurira…Pa ga sad oni ofiraju da on krade pare od poreza…Ali cim im Nole baci neku kost da glodju opet ce on za njih biti velika Srbenda …

Neko tamo
25.02.2024-11:07 11:07

Bezovrazni svetosavac to sto zna da udara reketom lopticu to mu je uspjeh
Jel ja sambvise skole zavrsio od njega i neki tamo sam a on

A za porez placa on SPC sekti

Nikola
25.02.2024-11:32 11:32

On se odavno prodao za pare slušajući svog oca. Prvo se odrekao predaka i državljanstva, da se dodvore novoj državi počeo je da pljuje po precima. Obraz je važni od svih para, a ti ga Novače dade ocu da trguje sa njim

Danica Crn
28.02.2024-16:36 16:36

Da se razumijemo ..Nole Djole klipan bez osnovne skole ne mora da se brine sto Srbija ima sporazum o dvostrukom oporezivanju, koji omogućava igraču da smanji lokalne poreze za iznos plaćenog poreza u inostranstvu…Nole jednostvamo Srbiji ne placa ni dinara..U Monaku on placa samo ono sto MORA..Tj porez na nepokretnu imovinu jer bi mu je inace oduzeli…Boris Beker je otisao u zavror jer je umanjio porez za dvije godine..A Nole nikada u zivotu Srbiji nije platio ni dinara..U svakoj normalnoj drzavi on bi bio u zatvoru kao kriminalac..Nole porez Srbiji placa srbovanjem i dizanjem tri prsta..ponekad cak i da poneku… Pročitaj više »