Ponedjeljak, 6 Maja, 2024
Rubrika:

MUNDIJAL Francuska okončala bajku Marokanaca i zakazala finale s Argentinom

Finale između Francuske i Argentine igra se u nedjelju s početkom u 16 sati

Fudbaleri Francuske plasirali su se u finale Svjetskog prvenstva u Kataru nakon što su večeras na Al Bayt stadionu u polufinalu pobijedili selekciju Maroka rezultatom 2:0.

Za titulu prvaka svijeta igraće protiv reprezentacije Argentine.

Francuzi su poveli već u petoj minuti susreta golom Hernandeza. Bila je to duga akcija Francuza. Griezmann je u jednom trenutku uposlio Mbappea čiji je udarac bio izblokiran. Ipak, lopta se odbila do Hernandeza koji zabija za vodstvo aktuelnih prvaka.

Uzvratio je Maroko pet minuta kasnije kada je Lloris odbranio udarac Ounahija iz daljine. Sjajan početak utakmice upotpunio je Giroud koji je pogodio stativu gola Marokanaca.

U finišu prvog poluvremena viđene su još dvije dobre prilike na obje strane. Prvo je Giroud promašio s 10-ak metara iz odlične pozicije, a onda je El Yamiq pucao makazicama, ali je njegov pokušaj odbranio Lloris. Ostalo je 1:0 za Francusku na poluvremenu.

Inače, Marokanci su sredinom prvog poluvremena tražili penal nakon kontakta Boufala i Hernanadeza. VAR se nije aktivirao, a sudija je na kraju Marokancu dao žuti karton zbog prigovora.

Maroko je krenuo ofanzivno u drugom poluvremenu i djelovali su sve opasniji. Tako su u 53. minuti mogli do gola, ali je Konate uklizao u posljednji tren i spasio čist pogodak.

Nastavili su Marokanci igrati ofanzivno, a Francuzi su prijetili iz kontra napada. U 72. minuti su mogli kazniti Marokance, ali je Thuram nakon slobodnog udarca pucao glavom pored gola.

Deset minuta prije kraja susreta Kolo Muani je riješio pitanje pobjednika. Mbappe se majstorski oslobodio trojice protivnika i dao savršenu loptu za Kolo Muanija koji je bio sam na drugoj strani. Nije imao težak posao i samo je gurnuo loptu u praznu mrežu za konačnih 2:0 i prolaz Francuske u drugo uzastopno finale Svjetskog prvenstva.

Finale između Francuske i Argentine igra se u nedjelju s početkom u 16:00 sati, dok će u isto vrijeme dan ranije Maroko i Hrvatska igrati utakmicu za treće mjesto.

Rezultati i strijelci:

Francuska – Maroko 2:0 (Hernandez 5’, Kolo Muani 79’)

Tekstualni prenos možete pratiti na portalu AKTUELNO.

TOK UTAKMICE

85’ – Čini se da su i Marokanci “pali” nakon primljenog drugog gola večeras i njihova bajka privodi se kraju.

80’ – GOOOOL! Napadač Eintrachta Kolo Muani u prvom dodiru s loptom rješava pitanje pobjednika. Pogodio je nakon odličnog prodora Mbappea, lopta mu se odbila na drugu stativu.

74’ – Odlična šansa za Francusku! Fofana je istrčao kontru i lijevom nogom šutirao pored gola nakon što ga je proigrao Thuram.

72’ – Dobra šansa za Francuze nakon slobodnog udarca, ali je Thuram loše šutirao glavom.

57’ – Nekoliko minuta prekid dok se ukazivala pomoć Mbappeu. Nastavljena je utakmica i ofanziva Marokanaca.

53’ – Žestok pritisak Maroka u ovim trenucima. Atiatt-Allah je napravio sjajan prodor, ali je Konate intervenisao iz peterca.

50’ – Mbappe vrlo inspirisan na startu drugog dijela, napravio je dva karakteristična prodora, ali u oba navrata njegove kolege nisu uspjele ispratiti centaršuteve.

46’ – Počelo je drugo poluvrijeme!

Kraj prvog poluvremena, Francuska vodi rezultatom 1:0.

45‘ – Tri minute nadoknade prvog poluvremena.

45‘ – Najbolja šansa za Maroko večeras! Al Yamiq je makazicama pogodio stativu nakon kornera. Bio bi to gol turnira, najvjerovatnije.

43‘ – Finiš prvog poluvremena kojim možemo biti zadovoljni. Bilo je dosta prilika s obje strane i ništa još nije gotovo.

35’ – Dva zicera propustili su Francuzi. Prvo je Mbappeov šut izbacio jedan Marokanac s gol-linije, a onda je Giroud nakon odbijene lopte, šutirao iz okreta pored gola.

33’ – Francuzi su izveli prvi korner na večerašnjoj utakmici.

27’ – Boufal je prvi zapisani igrač u bilježnicu sudije Ramosa. Požutio je zbog prigovora.

21’ – Prava tragedija za Maroko. Jedan stoper (Aguerd) otpao je zbog povrede na zagrijavanju, a sada su ostali i bez Saissa, koji je morao napustiti igru.

19’ – Gledamo sjajnu utakmicu u ovim trenucima, igra se ispred oba šesnaesterca. Marokanci nisu odustali nakon što su primili rani pogodak.

17 – Nakon pristojne šanse Maroka, Francuska uzvraća brzim napadom, ali Olivije Žiru nakon odličnog šuta pogađa stativu.

10’ – Velika prilika za Maroko. Ounahi je sjajno šutirao s distance, a Lloris je jedva, vrhovima prstiju, odbio loptu.

8’ – Maroko je solidno otvorio utakmicu i činilo se da nemaju Francuzi nikakvu ideju, ali su prvi napad pretvorili u gol.

5’ – GOOOOOL! Theo Hernandez dovodi Francusku u vođstvo. Bio je to dug, prvi opasan napad, a nakon šuta Mbappea, lopta se odbila do beka Milana koji akrobatskim potezom dovodi Francusku u vodstvo.

3’ – Maroko kontroliše igru na startu utakmice. Čini se da će im Francuska prepustiti posjed na startu.

Počela je utakmica

Najava meča

Francuzi su bili prvi u grupi ispred Australije. U osmini finala su pobijedili Poljsku 3:1, dok su u četvrtfinalu eliminisali Englesku 2:1.

I Maroko je završio kao prvi u grupi, ispred Hrvatske. U osmini finala izbacili su Španiju nakon penala, dok su u četvrtfinalu srušili Portugal.

Sastavi:

FRANCUSKA: Loris – Kunde, Varan, Konate, Ernandez – Čuameni, Fofana – Dembele, Grizman, Mbape – Žiru

MAROKO: Bono – Sais, El Jamik, Agerd – Hakimi, Amrabat, Unahi, Mazraui – Ziješ, En Nesiri, Bufal

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve