Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

MUNDIJAL Moćna Argentina sa sjajnim Mesijem i Alvarezom savladala Hrvatsku i plasirala se u finale

San Hrvatske o tituli prvaka svijeta zaključen je u polufinalu. Nakon Brazila, naše komšije nisu uspjele napraviti još jednu senzaciju protiv južnoameričkih velikana i u subotu će se boriti za treće mjesto, što je svakako novi veliki uspjeh

Fudbalska reprezentacija Argentine savladala je Hrvatsku rezultatom 3:0 i tako se plasirala u veliko finale Svjetskog prvenstva u Kataru gdje će se boriti za treći trofej najvećeg takmičenja.

San Hrvatske o tituli prvaka svijeta zaključen je u polufinalu. Nakon Brazila, naše komšije nisu uspjele napraviti još jednu senzaciju protiv južnoameričkih velikana i u subotu će se boriti za treće mjesto, što je svakako novi veliki uspjeh.

Početak utakmice nije bio toliko uzbudljiv. Obje selekcije bile su i više nego oprezne, a Hrvatska je dvadesetak minuta kontrolisala igru i posjed lopte.

Prva prilika rezultirala je golom. Julian Alvarez je u 33. minuti iskoristio lošu reakciju Dejana Lovrena, koji mu je ostavio mnogo prostora, izašao sam pred Dominika Livakovića, a golman Hrvatske ga ruši i sudija Daniele Orsato pokazuje na bijelu tačku. Siguran s 11 metara bio je Lionel Messi za vodstvo Argentine i šok za Hrvate. Da se Vatreni nisu oporavili od tog šoka, vidjeli smo samo pet minuta kasnije.

Junak Argentine Julian Alvarez ponovo je bio zaslužan za gol, s tim što se ovoga puta upisao u strijelce.

U pitanju je bio 39. minut kada je napadač Manchester Cityja uzeo loptu na svojoj polovini i prošao do gola Hrvatske te se skoro ušetao u gol. Reakcija odbrane Hrvatske bila je veoma loša pošto su dvojica igrača imala priliku ispucati tu loptu nakon ostvarenog kontakta s njom, ali je ona ostala u posjedu Alvareza koji pogađa za 2:0.

Do odlaska na odmor rezultat se nije mijenjao. Selektor Hrvatske Zlatko Dalić više nije imao šta da čeka, pa je na poluvremenu već uveo u igru Brunu Petkovića, Mislava Oršića i Nikolu Vlašića. Te izmjene i rokade dovele su do toga da je ostalo mnogo prostora Argentincima za brze napade i kontre. Jednu takvu zamalo je Messi pretvorio u gol u 57. minuti. Livaković je odbranio njegov udarac iz peterca s lijeve strane.

U 62. minuti vidjeli smo prvu pravu priliku za Hrvatsku. Nakon prekida Dejan Lovren je zaprijetio glavom, ali je njegov šut izblokiran.

Uslijedila je kazna i rješavanje pitanja pobjednika. U 69. minuti Messi pravi fantastičan prodor pored Joška Gvardiola, a Alvarez postiže novi pogodak.Do kraja utakmice Argentinci su u potpunosti prepustili loptu Hrvatskoj, ali naše komšije nisu uspjele to iskoristiti i unijeti bilo kakvu dramu. Izdvaja se pokušaj Mislava Oršića iz 77. minute, ali je šutirao visoko preko gola.

Pobjeda Argentine mogla je biti i ubjedljivija, ali je volej Alexisa Mac Allistera iz 82. minute, nakon asistencije Paula Dybale, otišao pored stative gola Livakovića. Ostalo je 3:0 do kraja utakmice.

Argentina se tako plasirala u novo finale Svjetskog prvenstva i to će biti drugi put da Messi igra najveći susret u svijetu fudbala. Prethodnog puta 2014. godine Argentinci su poraženi od Njemačke.U finalu će Gaučosi igrati protiv boljeg iz sutrašnjeg duela Maroka i Francuske koji je na rasporedu u 20 sati.

Finalna utakmica na rasporedu je u nedjelju od 16 sati, dok Hrvatima predstoji duel za treće mjesto koji je zakazan za subotu, takođe od 16 sati. Protivnik Vatrenih biće poraženi iz sutrašnjeg duela.

TOK UTAKMICE:

95. minut – KRAJ Argentina je savladala Hrvatsku sa 3-0 i izborila finale Svjetskog prventsva u Kataru.

83. minut – Kakva šansa za Argentinu! Mac Allister je ostao sam na drugoj stativi nakon centaršuta, ali je iz ipak dosta teške situacije pucao pored gola.

81. minut – Posljednja izmjena u Hrvatskoj. Modrić je napustio teren, a umjesto njega je ušao Majer.

74. minut – Dvostruka izmjena u Argentini. Izašli su Alvarez i De Paul, a ušli su Palacios i Dybala.

72. minut – Nova izmjena u Hrvatskoj. Kramarić je izašao, a ušao je Livaja.

69’ – GOOOOOL! Argentina je uvećala vođstvo, a strijelac je ponovo Alvarez! Messi je napravio većinu posla, od centra je vukao loptu pored Gvardiola i na kraju ga prošao te odigrao perfektno povratno dodavanje za Alvareza, koji je zabio svoj drugi gol na utakmici.

60. minut – Na pola smo sata od završetka utakmice. Hrvatska nešto pokušava, ali za sada kao da ne grizu dovoljno.

58. minut – Velika prilika za Argentinu! Messi je izbio sam pred Livakovića po lijevoj strani, gađao je svoj bliži ugao gola, ali spreman je bio hrvatski golman Livaković.

50. minut – Dalić odlučio da rizikuje – Petković ulazi umjesto Brozovića. Još jedna ofanzivna promjena, Petković ide u vrh napada, Kramarić će igrati iza njega.

46. minut – Nastavljena je utakmica Hrvatske i Argentine. Dalić je izvršio dvostruku izmjenu. Izašli su Sosa i Pašalić, a ušli su Oršić i Vlašić.

Argentina – Hrvatska 2:0 (Messi 35’ 39’ Alvarez)

45.+4 minuta POLUVRIJEME – Nakon opreznog početka utakmice i blage dominacije u posjedu koji je imala Hrvatska, sve se promijenilo u pet minuta. Dugom loptom u 32. minutu Alvarez je izborio penal, koji je efektno realizovao Leo Mesi. Samo pet minuta nakon toga odbrana Hrvatske je konfuzno reagovala na prodor sjajnog Alvareza koji je donio prednost od 2-0 nakon prvog poluvremena.

45. minut – Modrić je pucao sa 20 metara, lopta mu se vratila od bloka, a zatim je proslijedio do Juranovića. On je gađao Martinezov bliži ugao gola, ali se nije dao iznenaditi argentinski golman.

42. minut – Velika prilika za Argentinu! Mac Allister je ostao sam nakon kornera i pucao glavom, Livaković je to odbio. Od Juranovića lopta odlazi u novi korner.

39.MINUT – GOOOOOL! Argentina je udvostručila vodstvo, a strijelac je Alvarez! Ponovo je katastrofalno reagovala odbrana Hrvatske, a Alvarez koji je dugo vukao loptu došao je do gola i potom matirao Livakovića.

34. MINUT GOL! – Argentina vodi 1:0. Lionel Messi je sigurno realiziovao jedanasterac.

32. minut – Penal za Argentinu. Alvarez je olako pobjegao hrvatskoj obrani, gurnuo je loptu pored Livakovića, a on ga je zatim srušio. Kovačić je dobio žuti karton zbog prigovora.

22. minut – Hrvatska je bolja u prvoj polovini prvog poluvremena. Imaju daleko veći posjed lopte, uputili su i jedan šut, ali velikih prilika još nema.

16. minut – Hrvatska je imala prvi korner na utakmici, ali iz njega se ništa nije izrodilo. Dva Argentinca su ostala na travi nakon sudara.

12. minut – Igra se uglavnom između dva šesnaesterca. Hrvati su izašli visoko i igraju visoki presing, a Argentina je malo preuzela posjed lopte.

6. minut – Oprezan početak obje selekcije. Hrvati imaju nešto malo veći posjed lopte u uvodnim minutama.

3. minut – Za sada bez uzbuđenja na Lusailu. Prvi malo ozbiljniji napad imala je Argentina. Molina je na trenutak pobjegao Sosi, ali je uputio neprecizan centaršut.

  1. minut – Počela je utakmica

Najava meča

19:55 – Izvode se nacionalne himne. Sve je spremno za početak utakmice koju će suditi Italijan Daniele Orsato.

19.17 – I jedna i druga reprezentacija su do polufinala stigle trijumfima u penal seriji u četvrtfinalnim duelima – Argentina protiv Holandije, a Hrvatska protiv Brazila.

19.08 – Treći put u svojoj istoriji, Hrvatska je akter polufinala Mundijala. Treće mjesto osvojila je 1998, a dvadeset godina kasnije otišla je korak dalje – u Rusiji je igrala finale koje je izgubila od Francuske.

19.00 – Pravdu u večerašnjem okršaju u Dohi dijeliće Danijele Orsato.

18.55 – Poznati su sastavi:

ARGENTINA (4-4-2): E. Martinez – Molina, Romero, Otamendi, Taljafiko – De Pol, Paredes, E. Fernandez, Mekalister – Mesi, Alvarez

HRVATSKA (4-3-3): Livaković – Juranović, Lovren, Gvardiol, Sosa – Brozović , Kovačić , Modrić – Pašalić, Kramarić, Perišić

Zanimljivo da je Modrić debitovao za reprezentaciju baš protiv Mesija i Argentine.

U posljednjem meču, prije četiri godine u Rusiji, Hrvati su slavili 3:0.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Merlin
13.12.2022-20:42 20:42

Napred Argentina !