Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Mančester siti prvi put šampion Evrope, Rodri donio trofej Gvardioli nakon 12 godina

Siti slavio protiv Intera 1:0 u finalu Lige šampiona

Fudbaleri Mančester Sitija večeras su u Istanbulu postali su prvaci Evrope nakon što su u finalnom meču Lige šampiona savladali ekipu Intera minimalnim rezultatom 1:0.

Građani su se tako i više nego zasluženo domogli svog prvog naslova prvaka Starog kontintenta, a Inter je propustio da po četvrti put u svojoj istoriji podigne trofej Lige šampiona.

Počelo je dosta oprezno sa obje strane, što i nije čudno s obzirom na ulog koji ova utakmica nosi.

Siti je prvi zaprijetio u šestoj minuti. Bernardo Silva je sebi stvorio poziciju za šut, ali je lopta otišla pored gola.

Inter je nakon toga prilično “umrtvio” igru konstantnim prekršajima kojim su sjeckali igru svog protivnika.

Do kraja prvog dijela nije bilo ništa vrijedno pomena izuzmemo li solidnu šansu u kojoj se našao Haland. Sjajni Norvežanin je pobjegao odbrani Intera, došao do peterca, šutirao, ali je Onana odbranio njegov udarac.

Treba istaći i to da zbog povrede Kevin de Brujne nije mogao nastaviti susret, a na njegovo mjesto stao je Foden. Bilo je to sve od skromnog prvog poluvremena.

U nastavku manje-više ista slika na terenu. Nastavak susreta takođe nije donio veća uzbuđenja, a zbog povrede igru je morao napustiti i jedan igrač Intera.

U pitanju je bio naš Edin Džeko koji zbog za sada nepoznate povrede takođe nije bio u stanju da nastavi meč.

Romelu Lukaku je umjesto bh. napadača dobio šansu za igru, a nešto kasnije će se promovisati u pravog tragičara svog tima.

Svega par minuta kasnije Neracuri su mogli do gola da je samo malo više spretniji i sretniji bio Lautaro.

Argentinac je iskoristio smušenost odbrane Sitija, došao do lopte i šutirao iz teške pozicije, no Ederson je bio na mjestu. Kazna je uskoro uslijedila u 68. minuti.

Jedna lopta je pomalo sretno došla do Rodrija, koji je natrčao na nju i sa nekih 15 metara savršeno precizno pogodio gol Onane koji je ostao ukopan u mjestu.

Inter je samo tri minute kasnije mogao do poravnanja. Dimarko je prvo glavom pogodio prečku, lopta mu se vratila ponovo na glavu, opet je šutirao, ali je lopta ovaj put pogodila nesretnog Lukakua u nogu.

Imali su Građani mnogo sreće u tim trenucima. Tim Pepa Gvardiole je u 78. minuti mogao riješiti sve dileme, ali je udarac rezerviste Fodena još jednom zaustavio Onana.

Do kraja meča Lukaku je još jednom bio tragičar nakon što je sa svega par metara glavom pogodio Edersona, umjesto da loptu pošalje u mrežu. Nevjerovatno šta nije uspio realizovati Belgijanac.

U sudijskoj nadoknadi Neracuri su nakon kornera još jednom opasno zaprijetili, ali je Ederson paradom sjajno odbranio i svom timu donio veliko slavlje jer vremena više nije bilo.

Rezultat i strijelci:

Mančester siti – Inter 1:0 (Rodri 68’)

Stadion: Ataturk u Istanbulu

Sudija: Šimon Marčinjak (Poljska)

Žuti kartoni: Haland, Ederson (Siti)Barela, Lukaku (Inter)

MANČESTER SITI (3-2-4-1): Ederson – Akanđi, Ruben Dijas, Ake – Rodri, Stouns (od 82. Voker) – Bernardo Silva, Gindogan, De Brujne (od 35. Foden), Griliš – Haland.

INTER (3-5-2): Onana – Darmijan (od 85. D'Ambrozio), Aćerbi, Bastoni (od 75. Gosens) – Damfris (od 75. Belanova), Barela, Brozović, Čalhanoglu (od 85. Mhitarjan), Dimarko – Džeko (od 56. Lukaku), Lautaro Martinez.

Tok duela mogli ste pratiti na portalu Aktuelno.

Tok utakmice: 

KRAJ! Siti je šampion!

Kraj utakmice! Mančester siti je šampion Evrope!

Korner za Inter

95. minut: Korner za Inter! Poslednja šansa…

Karton i za Edersona
94. minut: Edersonu karton zbog odugovlačenja da ubaci loptu u igru.

Barela!
93. minut: Uhvatio je Barela volej sa 18 metara, lopta je fijuknula tik iznad prečke Edersonovog gola.

Karton za Halanda
92. minut: Smetao je Haland Onani da izvede slobodan udarac i dobio je žuti karton.

Još 5 minuta
90. minut: Igraće se pet minuta sudijske nadoknade.

KAKAV PROMAŠAJ INTERA!!!
89. minut: OVO JE NEVJEROVATNO!!! Kako ovo nije gol za Inter!? Lopta je na gol liniji pogodila Edersona u nogu, golman Sitija se nije ni pomjerio! Lukaku je sa četiri metra šutirao i pogodio Edersona!

Nove izmjene u Interu
85. minut: Menja Konte ponovo, umesto Čalhanoglua i Darmjana u igru idu Mhitarjan i D'Ambrozio.

Požutio Lukaku
84. minut: Lukaku je s leđa oborio Gindogana i za to dobio žuti karton.

Izmjena u Sitiju
82. minut: Voker iz drugog pokušaja ide u igru, zamenio je Stounsa.

Brozović pravi faul
81. minut: Marcelo Brozović iz nemoći ruši Bernarda Silvu na nekih 20 metara od gola, iskosa sa desne strane. Centrirao je Bernardo, preblizu golu, Onana odnosi loptu.

Korner za Inter
79. minut: Duga akcija Intera, počela je od Dimarka, nastavio je Lukaku, a Belanova je izborio korner.

Ništa iz kornera, ali u nastavku akcije Barela je šutirao sa 19 metara, lopta je otišla preko prečke.

Zicer za Fodena!
77. minut: Moglo je finale da bude riješeno! Fil Foden je protutnjao kroz odbranu Intera, izašao sam na Onanu i šutirao pravo u njega! Nevjerovatna prilika za tim iz Mančestera…

Mijenja Inter
75. minut: Umjesto Bastonija u igru ide Gosens, a umjesto Damfrisa Belanova.

Tuče Lukaku
74. minut: Pritisak Intera! Krenuli su nerazuri na sve ili ništa. Lukaku je dobio loptu, bio je u šesnaestercu Sitija, iskosa, šutirao je, ali je Ederson bio dobro postavljen.

PREČKA!!!
71. minut: Umalo izjednačenje!!! Kakva šansa za Inter, koliko sreće za Siti! Dimarko je prvo glavom pogodio prečku, lopta mu se vratila ponovo na glavu, opet je šutirao, ali je lopta pogodila Lukakua u nogu!

GOOOOOOLLLLLLl!!!
68. minut: Vodi Mančester siti! Strelac je Rodri – 1:0! Dugo je trajala akcija Građana, lopta je pomalo srećno došla do Rodrija, koji je natrčao na nju na 15 metara i hirurški precizno je poslao uz stativu u mrežu. Gol pogledajte na ovom linku.

Zaustavljen Haland
67. minut: Ukradena lopta, pokušao je Siti munjevito da iskoristi tu prednost, gurnuta je lopta Halandu, međutim, zaustavio ga je Bastoni.

Bastoni
64. minut: Novi korner za Siti. Kontra, Bernardo za Stounsa, koji je centrirao po zemlji na peterac, a Bastoni je bio na pravom mjestu i skrenuo loptu u korner.

Barela požutio
60. minut: Prvi žuti karton na utakmici dobio je Barela.

Lautaro promašuje zicer!
59. minut: Najveća šansa na utakmici! Kolosalna greška u odbrani Sitija, kratka povratna lopta za golmana, Lautaro je presjekao pas, izašao sam na Edersona, ali je bio skoro u mrtvom uglu, šutirao je, ali je Ederson odbranio.

Džeko povrijeđen
56. minut: Edin Džeko se žali na povredu i neće moći da nastavi utakmicu. Ulazi Lukaku umjesto njega.

Proba Čalhanoglu
56. minut: Pritisak Intera sada. Udarac Čalhanoglua sa 20 metara, izblokiran je, pa novi pokušaj centaršuta Dimarka… Uspjeli su Englezi da odbiju ovaj napad.

Stouns pravi pometnju
55. minut: Nekoliko sjajnih poteza Stounsa ispred šesnaesterca Intera, napravio je pometnju u odbrani Intera, samo što na kraju Siti nije uspio ni da šutne na gol nakon tih poteza.

Foden očajan
54. minut: Dobio je Siti slobodan udarac na 35 metara od gola, sa lijeve strane. Foden je katastrofalno centrirao, lopta je izašla u aut na kontra strani terena.

Greši Onana
51. minut: Ne blistaju golmani večeras u igri nogom. Sada je Onana napravio grešku, međutim, Bernardo nije uspio da je iskoristio, njegov pas na peterac je presječen.

Sve isto kao u prvom dijelu
50. minut: Ništa novo na početku drugog dijela, utakmica ima isti tok kao u prvih 45. Čisto ako je neko očekivao da Siti krene otresitije u nastavku.

Igra se!
Počelo je drugo poluvreme. Izmena nije bilo.

POLUVRIJEME
Završeno je prvo poluvrijeme, golova nema – 0:0. Inter je pružio mnogo jači otpor od očekivanog, Siti nema rješenje, teško dolazi u situaciju da ugrozi gol. Stvorili su Englezi jednu dobru priliku, Haland je nije iskoristio. Ipak, povreda De Brujnea bi mogla da bude ozbiljan udarac za Gvardiolin tim.

Udarac Akanđija
47. minut: Došao je Akanđi na 20 metara od Interovog gola, dobio je loptu, namestio se na levicu i šutirao. Nije bilo daleko od gola…

2 minuta
Igraće se dva minuta sudijske nadoknade.

Malerozni De Brujne
Kevin de Brujne ni u prethodnom finalu Lige šampiona nije dočekao kraj meča na terenu, takođe zbog povrede.

Srušen Griliš
42. minut: Oborio je Damfris Griliša u visini šesnaesterca Intera, biće slobodnjak za Siti.

I od svega toga – ništa. Gol aut.

Problem za Siti
38. minut: Pravi Inter probleme odbrani Sitija, sada je Stouns jedva uspio da sačuva loptu ispred svog gola, Ederson je morao da je ispuca što dalje od gola.

Foden ulazi
35. minut: Izmena u timu Sitija, izlazi De Brujne, a ulazi Foden.

De Brujne povijređen!
30. minut: Leži Kevin de Brujne! Žali se na povredu, ukazuje mu se pomoć, ne djeluje baš najbolje… Foden se zagreva.

Ipak je sve u redu, vratio se De Brujne na teren.

Tuče i De Brujne
29. minut: Pritisak Sitija posljednjih minuta, uslijedio je novi udarac na gol, ovog puta De Brujne, ali nije bio najbolji pokušaj, Onana je lako odbranio.

Brani Onana!
28. minut: Velika šansa za Halanda! Prva prava, velika prilika na utakmici, pobjegao je Haland odbrani Intera, došao do peterca, šutirao, ali mu je Onana ušao u šut i odbranio.

Kakva greška Edersona!
26. minut: Uh, kakva prilika za Inter! Veliku grešku je napravio Ederson, koji je bio na ivici šesnaesterca, loše je odigrao loptu za Stounsa, presjekao je Barela, odmah je šutirao na prazan gol, ali je to očajno uradio, nije bio ni blizu gola.

Ake
23. minut: Najzad jedan duži napad Sitija, lopta je išla od noge do noge, došla je do Griliša u šesnaestercu Intera, bio je zatvoren, nije mogao da šutira, odigrao je unazad za Akea, koji se spetljao na ivici šesnaesterca i izgubio loptu.

Lautaro
20. minut: Šut na Sitijev gol. Oprobao je Lautaro Martinez, lopta je otišla daleko od gola.

Korner za Siti
19. minut: Evo prvog kornera i za Građane, izborio ga je De Brujne. Ali, ništa od svega toga, loše izvedeno, Inter se lagano odbranio.

Italijani ravnopravni
17. minut: Možda malo iznenađenje, ali Inter igra potpuno ravnopravno sa Sitijem. Ne uspjevaju Englezi da uspostave pas igru i da prebace težište ispred šesnesterca Italijana.

Korner za Inter
14. minut: Kontra Intera, ponovo lopta ide s lijeve strane, Dimarko je centrirao, Damfris vratio sa drugog boka i izborio korner.

Greši Ederson
11. minut: Ederson iz čista mira izbacuje loptu u aut i to vrlo blizu šesnaesterca. Nije počeo meč baš kako su u Sitiju očekivali.

Opasan Inter
10. minut: Odlična akcija Intera, koja je krenula iz zadnje linije. Centaršut sa lijeve strane na Džeka, ali je Ruben Dijas na mestu i otklanja opasnost.

Bernardo!
6. minut: Dug napad Sitija, učestvovalo je u njemu više od pola ekipe. Na kraju je Bernardo odradio solo akciju uz aut liniju, šutirao u dalji ugao i promašio.

Haland
4. minut: Prvi napad Sitija, lopta za Halanda iza leđa odbrane Intera, njegov šut preko gola, ali onda i zastavica visoko – ofsajd.

Inter visoko
3. minut: Zanimljivo je Inter krenuo, stao je visoko, napada odbranu Intera presingom.

Džeko
2. minut: Prvi pokušaj Intera da organizuje napad, Damfirs je poslao loptu Džeku uz aut liniju, međutim, napadač Intera je izgubio loptu.

Počelo je finale Lige šampiona

Najava meča, sastavi i put do finala

Fudbaler Intera Edin Džeko biće najistureniji igrač italijanskog tima u finalu.

Bosanskohercegovački fudbaler postao je dio Intera 2021. godine, a u periodu od 2011. do 2015. branio je boje Mančester sitija sa kojim je osvojio ukupno pet trofeja.

Veliki broj navijača iz Mančestera i Milana stigao je u Istanbul kako bi ispratio voljene timove u finalu Lige šampiona.

Kapacitet Olimpijskog stadiona “Ataturk” u Istanbulu je 76.000 sjedišta koja će popuniti ne samo navijači iz Engleske i Italije, budući da vladalo veliko interesovanje za utakmicu.

Ispred stadiona “Đuzepe Maca” u Milanu nalazi se veliki broj navijača Intera koji će organizovano ispred, ali i unutar stadiona pratiti finale Lige šampiona.

Sastav Intera

Trener Intera Simone Inzagi odredio je fudbalere koji će početi protiv Mančester sitija finalni duel:

Onana, Darmijan, Ačerbi, Bastoni, Damfris, Barela, Brozović, Čalhanoglu, Dimarko, Džeko, Matrinez.

Sastav Mančester sitija

Pep Gvardiola je odlučio da izvede sljedeći sastav za finale:

Ederson, Akandži, Stons, Dijaz, Ake, Rodri, Gundogan, De Brujne, Silva, Griliš, Holand.

Vrijeme je za najveću klupsku utakmicu u sezoni – Mančester siti i Inter večeras (21) odlučuju u tituli prvaka Evrope.

“Građani” žele prvi pehar u Ligi šampiona u istoriji, i to u sezoni kada mogu da kompletiraju triplu krunu, jer su već slavili u Premijer ligi i FA kupu.

Siti je bez dileme najbolja ekipa na Starom kontinentu, ali Pep Gvardiola ne namjerava da tako gleda na stvari.

“Ostao nam je korak do velikog rezultata, ali taj korak nije jednostavan. Inter ima veću istoriju od Sitija, ali nakon posljednjih 90 ili 120 minuta se pamte samo pobjednici”, rekao je Gvardiola.

Milanski tim je, s druge strane, imao turbulentnu sezonu u Seriji A, gdje je tek dva kola prije kraja osigurao mjesto koje vodi u Ligu šampiona naredne sezone.

Ipak, osvojio je dva trofeja – u Kupu i Superkupu Italije.

“Ovo će nam biti 57. utakmica u veoma dugoj sezoni. Ali, borili smo se za nju i sada želimo da pokažemo najviše što možemo. Igramo protiv najbolje ekipe na svijetu i moramo da budemo savršeni”, istakao je trener Intera Simone Inzagi.

Inter je do sada tri puta bio prvak Evrope – 1964, 1965. i 2010.

Interesantno je da je do sva tri pehara stigao tako što je protivniku u finalu pokvario šansu da osvoji triplu krunu – Real Madrid, Benfiku i Bajern.

Da li će Siti biti četvrta Interova “žrtva”?

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve