Srijeda, 15 Maja, 2024
Rubrika:

U misiju oslobađanja fudbalera Legije se umješao i Čeferin

Dvojica fudbalera poljskog tima završila u pritvoru nakon utakmice AZ Alkmar - Legija

Poljski premijer Mateuš Moravjecki zatražio je od Ministarstva spoljnih poslova da hitno razjasni incident u kom je u Alkmaru u Holandiji poslije utakmice sa lokalnim timom tamošnja policija uhapsila kapitena fudbalskog kluba Legija Varšava, portugalskog igrača Žozuea Peškeiru i srpskog fudbalera Radovana Pankova.

U misiju oslobađanja hapšenih fudbalera poljske Legije umješao se i predsjednik UEFA Aleksandar Čeferin.

Ipak, po svemu sudeći neće sve ići tako lako, pošto dvije strane imaju dvije dijametralno suprotne priče o događajima u Alkmaru.

Skandal u Alkmaru prodrmao je fudbalsku Evropu, uključile su se više instance. Radovan Pankov i Žozue su završili u pritvoru, jer su se prema navodima holandskih medija sukobili sa policijom i obezbjeđenjem, a sve to iz Legije negiraju.

Pokrenuta je hitna diplomatska akcija zbog ugrožavanja osnovnih ljudskih prava, a u cijelu priču umješala se i UEFA, odnosno njen predsjednik Čeferin.

Radi na tome da se igrači puste na slobodu, međutim, Državno tužilaštvo Holandije ne odstupa. Drže se toga da su navijači bili agresivni da su nasrnuli na policiju, oduzeli pendreke i da pritom Legija nije ispoštovala dogovore koji su sklopljeni oko ulaska njenih pristalica u grad.

Poljski mediji uz snimke izgreda javljaju da je poslije utakmice autobus sa fudbalerima i timom Legija blokiran kod stadiona, a da je obezbjeđenje stadiona počelo da ih provocira.

Nakon toga autobus su opkolili policajci, zaprijetili primjenom sile, ušli u autobus, izvukli sa lisicama na rukama kapitena tima Žozeua i igrača Radovana Pankova i odveli ih u pritvor, gdje su i ostali i ne vraćaju se danas sa ostatkom tima, a navodno su se holandski policajci agresivno ponašali i prema upravi kluba.

Tužilaštvo tvrdi da su Radovan Pankov i Legijin kapiten Žozeu bili agresivni, da su napali obezbeđenje i podstakli nemire. Osumnjičeni su za teška krivična dela i neće brzo izaći iz pritvora.

“Igrači su bili nasilni, zato je donijeta odluka da budu uhapšeni. Državno tužilaštvo nije olako shvatilo odluku o hapšenju igrača, razgovarali smo sa policijom. Riječ je o osumnjičenima za teška krivična dela, koja će Državno tužilaštvo pažljivo procijeniti, kao i u svakom slučaju”, rekao je tužilac Van Beceler.

Jedna od varijanti priče koja kruži je da su se navijači sukobili sa organima reda i gonjenja prilikom izlaska sa tribine, da je policija momentalno donela odluku da zatvori cio stadion i da je dio delegacije kluba iz Varšave ostao zatvoren. Kada je došlo do zatvaranja kapija, a dio igrača ostao zarobljen, počeli su nemiri oko autobusa.

“Izvestan broj igrača i zvaničnika se očigledno nije složio sa ovim i bili su nasilni. Društvenim mrežama kruže slike na kojima se vidi kako policija stoji oko autobusa sa igračima. Bili su tu da zaštite i izvuku dvojicu osumnjičenih igrača iz autobusa”, zaključio je tužilac.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve