Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

U Engleskoj se više neće suditi ofsajd zbog nosa, nove instrukcije sudijama za penale

Majk Rajli, bivši engleski arbitar i prvi čovjek sudijske organizacije Premijer lige govorio je o promjenama, koje bi trebalo da ubrzaju igru, poboljšaju efikasnost i manje nerviraju ljubitelje fudbala

Forenzika u fudbalu nije naišla na pozitivan odjek među navijačima i ljubiteljima najvažnije sporedne stvari na svijetu. Konačno su i u Engleskoj shvatili grešku i najavili brojne promjene u suđenju. VAR sistem i arbitri u Premijer ligi definitivno više neće glumiti forenzičare.

Majk Rajli, bivši engleski arbitar i prvi čovjek sudijske organizacije Premijer lige govorio je o promjenama, koje bi trebalo da ubrzaju igru, poboljšaju efikasnost i manje nerviraju ljubitelje fudbala.

To znači da VAR timovi više neće intervenisati zbog marginalnih prekršaja. Ponovo ćemo analizirati male ofsajde, ali će prag tolerancije biti mnogo veći. Više se neće poništavati golovi zbog nosa ili noktiju na nogama. Statistički, prošle sezone je poništeno 20 golova zbog situacija u kojima je primjenjivana ‘forenzička tehnika’. To znači da bi u novoj sezoni i efikasnost trebalo da bude veća„, rekao je između ostalog Majk Rajli.

Biće promjena i u dosuđivanju penala. Prošle sezone se olako pokazivalo na bijelu tačku, pa ih dosuđeno rekordnih 125.

Prošle sezone su svirani penali za gotovo svaki kontakt u kaznenom prostoru, što je bilo pogrešno.

Nije dovoljno samo reći da je bilo kontakta. Sam kontakt je tek jedan element koji sudija treba da analizira. Ove sezone, sudija ne samo da treba da utvrdi da li je postojao jasan kontakt, već i da li je imao dovoljno posljedica da se dosudi penal, odnosno da li je igrač iskoristio kontakt da pokuša da iznudi prekršaj ili penal„, objasnio je Majk Rajli.

Nova sezona Premijer lige startuje u petak utakmicom između novajlije Brentforda i Arsenala.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve