Utorak, 7 Maja, 2024
Rubrika:

U blizini firme iz Budve, pronađeno 300 kilograma zaštićenih morskih krastavaca

Morski krastavac je vrsta životinje koja ima značajnu ulogu u ekosistemu, a u nekim zemljama je na cijeni kao delikates

Turski državljanin E.M. uhapšen je rano jutros u blizini Baošića. U njegovom vozilu je pronađeno 300 kilograma zaštićenih morskih krastavaca čiji je vađenje zabranjeno i podliježe krivičnoj odgovornosti.

Morski krastavac je vrsta životinje koja ima značajnu ulogu u ekosistemu, a u nekim zemljama je na cijeni kao delikates.

Jutros je, po prijavi da se u reonu Baošića sprovodi nelegalna aktivnost izlova uz pomoć aparata za disanje, nešto iza ponoći, na teren su izašle nadležne službe Inspektora za ribarstvo i Granične policije i policijske ispostave Herceg Novi. Oko šest sati uhvaćeno je lice E.M. državljanin Turske, sa komplet opremom za ronjenje, uz regulatore vazduha i pet ronilačkih boca, podvodnu lampu, nož i tri velika saka za izlov”, objavila je organizacija “Stop krivolovu”

Lice je uspjelo da dio ulova, oko dvije vreće, odbaci pri izlasku iz mora, koje tom prilikom nisu mogle biti izvađene, ali je u automobilu lica pronađeno oko 300 kilograma Morskih krastavaca, što je količina od oko 5.000 jedinki, kao i 19 praznih kanti spremnih za skladištenje ulova koji je odbacio.

Oprema je oduzeta, lice predato na dalje postupanje nadležnim službama, dok je kompletan ulov vraćen u more.

“Veoma zanimljiv podatak, a vjerovatno i ključni detalj, da je automobil prekršioca marke Renault Scenik registarskih tablica BD-BN015 registrovan baš na preduzeće koje smo već pominjali, Bilal Sea Food DOO iz Budve! Navedeno preduzeće je dozvolu za preradu Morskih krastavaca dobilo od nadležne uprave u našoj zemlji, iako je kod nas izlov morskih krastavaca zabranjen, a kako je do toga došlo, nije na nama da debatujemo, ali ovaj deo svakako jeste, jer je zaista postalo neizdrživo nositi se osim sa domaćim problemima krivolova, i sa tim novim, uvoznim, jer izgleda domaćeg nemamo dovoljno'”, pitaju iz organizacije “Stop krivolovu”.

Inspektori su, dodaju, na lice mjesta pozvali i nadležnu Ekološku Inspekciju uprave za Inspekcijske poslove kao i stručna lica iz Instituta za biologiju mora Kotor, i nedvosmisleno je utvrđeno da su obje vrste Morskih krastavaca zatečene kod prekršioca na listi zaštićenih vrsta, što automatski povlači krivičnu odgovornost.

“I nadamo se da će to i nadležni tužilac tako kvalifikovati! Licu je određeno zadržavanje, svi potrebni dokazi su tu, i zaista se nadamo da će mukotrpni rad koji je doveo do procesuiranja ovog lica, biti verifikovan i adekvatnom presudom, koja će, nadamo se, biti i prekretnica, i pravi iskorak ka željenim vrijednostima, zaštiti državnih resursa, a da će stranim državljanima biti uskraćena mogućnost novih poduhvata ove vrste, ali i da će se preispitati neophodnost izdavanja dozvole za preradu zaštićenih vrsta u našoj zemlji, koliko god strani državljani pružali garancije da će prerađivati samo uvezene morske organizme, jer evidentno se ovde radilo o izlovu i preradi Morskih krastavaca iz našeg mora! Što je mnogo, mnogo je”, poručuju iz organizacije Stop krivolovu.

Nije ovo, dodaju, jedini “lovac” koji je aktivan, nije ni prvi put da se u ovim nedjelima zatiču strani državljani.

“Nije prvi put ni da se njihove aktivnosti na razne načine povezuju sa pomenutom firmom u vlasništvu stranog državljanina, ali se iskreno nadamo da je posljednji, i da ćemo se jednom za svagda izboriti bar sa ovim vidom devastacije zaštićenih morskih vrsta, posebno pri ovako kristalno jasnom i dokazima potkrepljenom situacijom!”, zaključili su iz organizacije Stop krivolovu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve