Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Spašavanje Evertona

Everton se nalazi u ozbiljnim finansijskim problemima, a UEFA i FA istražuju da li su čelnici ovog kluba prekršili i pravila finansijskog fer-pleja.

Fudbalski klub Everton dobio je na pozajmicu nekoliko desetina miliona funti od potencijalnih novih vlasnika, kompanije 777 Partners iz Majamija kako bi se od izbacivanja iz Premijer lige spasio istinski fudbalski velikan.

Everton se nalazi u ozbiljnim finansijskim problemima, a UEFA i FA istražuju da li su čelnici ovog kluba prekršili i pravila finansijskog fer-pleja.

Ponekad buni selektiovnost UEFA koja, prati dešavanja u nekim ligama i redovno kažnjava klubove kada se utvrdi kršenje finansijskog fer-pleja, dok u drugim ligama, pojedini klubovi ne smo da krše pravila finansiranja koja postavlja evropska kuć fudbala, već im je dozvoljen direktan upliv politike u sport i igranje utakmica sa sumnjivim ishodom.

U ovom trenutku nije poznato koliko je američka kompanija pozajmila Evertonu, ali taj iznos će pomoći klupskom kratkoročnom kapitalu i izgradnji novog stadiona, prenio je Bi-Bi-Si (BBC).

Kompanija 777 Partners je u petak pristala da kupi 94 odsto udjela koje je do sada imao vlasnik kluba Farhad Moširi.

Grupa 777 u potpunosti želi da preuzme Everton, a to će se dogoditi kada se ispune svi uslovi Premijer lige, što bi moglo da potraje nekoliko mjeseci.

Uprkos investicijama od više od 750 miliona funti od 2016. godine, navijači Evertona su nezadovoljni vlasnicima kluba. Prošle sezone su na Gudison Parku održali protest i zatražili da Moširi i uprava napuste klub.

U prvih pet kola u Premijer ligi Everton je osvojio samo bod i zauzima 18. mjesto na tabeli.

Inače; Everton je jedan od najvećih engleskih klubova u istroriji engleske lige ima najviše sezona i odigranih utakmica u elitnom takmičenju, a iz najjače lige ispadao je samo dva puta.

Everton je osnivač FA i engleske fudbalske lige davne 1888. godine, a i na spisku je samo šest klubova, pored Mančester junajteda, Liverpula, Totenhema, Arsenala i Čelsija igrao u elitnom takmičenju od osnivanja Premijer lige 1992. godine.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve