Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Finale za Mariju Vuković ostalo samo san

Crnogorska atletičarka osvojila 14. mjesto na Svjetsko prvenstvo

Najbolja crnogorska sportistkinja Marija Vuković nije uspjela da izbori finale Svjetskog prvenstva, koje se održava u Oregonu, već je nastup u kvalifikacijama završila na 14. mjestu sa rezultatom 190 centimetara.

Podatak da nije imala sreće najbolje potvrđuje činjenica, da je u među 12 finalistkinja samo devet takmičarki sa preskočenih 193, dok su tri skakačice Lamara Distin i Kimberli Vilijams sa Jamajke, te Lia Apostolovski iz Slovenije sa rezultatom kao Marija (190) uspjele da nastave takmičenje.

Kvalifikacije u ženskom visu u državi na zapadu Sjedinjenih Američkih Država, donijele su velika iznenađenja, tako da su prilično rano kvalifikacije završile i neke favoritkinje, a neobičan jutarnji termin (11 časova po lokalnom vremenu), očigledno nije odgovarao mnogim takmičarkama.

Članica AK ,,Podgorica” nije izlazila na zaletištu na visini 175, zatim je bez problema savladala visine 181 i 186, da bo iz drugog pokušaja preletjela 190. Baš zbog te činjenice, što nije bila uspješna u prvom pokušaju, ostala je bez finala. Na 193 u dva pokušaja bila je jako blizu, a u trećem posebno, kada se činilo da je uspjelo, ali je letvica, ipak, pala…

Od ukupno 30 učesnica u visu, na visini od 193 osim Marije ostale su još samo 16 atletičarki. Tu visinu preskočile su Eleanor Petersen, Elena Valortigara, Irina Gerašenko, Safina Sadulajeva, Danijela Stanču, Karmen Brus, Nadežda Dubovickaja i Nikol Oligslagers. Njih devet uz Distin, Vilijams i Apostolovski sa rezultatom 190 izborile su finale, koje je na programu 20.jula.

Za Mariju Vuković ovo je najbolji rezultat na prvenstvima svijeta – crnogorska rekorderka u skoku uvisučestvovala je na Svjetskim prvenstvima 2011. (28.mjesto – 180 cm), 2017. (21. mjesto – 185 cm) i 2019. godine (18.mjesto – 185 cm).

Marija Vuković, bila je jedina predstavnica Crne Gore, a na planetarnom takmičenju nastupa oko 1900 učesnika iz 192 države.

Prilično naporan ritam takmičenja očigledno je ostavio traga, a Mariju već od 11. do 21.avgusta očekuje je i nastup na šampionatu Evrope u Minhenu.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve