Utorak, 7 Maja, 2024
Rubrika:

Sjajno otvaranje Britanije i Australije, prva medalja u istoriji za Egipat

Velika Britanija, na povratku superzvijezde Toma Dejlija, vratila zlato u ekipnoj konkurenciji, koje je prošli put osvojila na predstavljanju ove discipilne u Kazanju 2015.

Već prvog dana nadmetanja u skokovima u vodu na Svjetskom prvenstvu u vodenim sportovima u Dohi, prekinuta je dominacija Kine, koja je od Budimpešte 2017. godine ispustila samo dva zlata.

Mada i sami Kinezi su tome značajno doprinijeli jer za veliki broj disciplina šampionata nisu ni prijavili takmičare, zbog malog razmaka između dva svjetska prvenstva i predstojećih Olimpijskih igara u Parizu.

Tako je Velika Britanija, na povratku superzvijezde Toma Dejlija, vratila zlato u ekipnoj konkurenciji, koje je prošli put osvojila na predstavljanju ove discipilne u Kazanju 2015. Tada je upravo Dejli, zajedno sa Rebekom Galantri bio šampion svijeta, a sada je predvodio četvoročlanu ekipu u skokovima sa tri i 10 metara, solo i sinhronizovano mješovito.

Upravo je Dejli, zajedno Skarlet Mju Džensen u sinhro skokovima sa tri metra lansirao Britaniju ka zlatu, potom uz supertalenovatnu Andreu Spendoliki Sirije uspio da odoli sjajnom meksičkom timu, i sa skoro devet bodova viška donese Britaniji prvo zlato od Budimpešte 2017, kada je i sam bio prvak na platformi visine 10 metara, ukupno četvrto u istoriji.

I prvo svjetsko zlato ikada za Veliku Britaniju osvojio je skakač iz Plimuta, 2009te godine u Rimu. Uz Meksiko, iza Britanije na sa bronzom našla se ekipa Australije, predvođena prvakom svijeta na 10 metara, Kasijelom Rusoom i nekadašnjom prvakinjom svijeta sa najmanje visine, Medison Kini, daleko od Meksikanaca, ali i od četvrtoplasiranih Njemaca, koji su branili bronzu iz Fukuoke.

Upravo je u disciplini skokova sa daske visine jedan metar ispisana istorija – osvajačica šest svjetskih medalja za Australiju bila je prva je čestitala njenoj nasljednici, Ališi Koloj, koja je u spektakularnom finalu došla do najvećeg rezultata u karijere – zlatne medalje.

Australijanka imala je nešto više od tri boda od Britanke Grejs Rid, koja skokom u posljednjoj seriji, najboljim u finalu, 58 i po bodova, sa šeste pozicije došla do druge i osvojila srebro, treću svjetsku medalju. Egićanka, Maha Amer, ubjedljivo najbolja u kvalifikacijama i u tri serije finala, veoma lošim skokom u četvrtoj seriji, u kojoj je osvojila svega 35 i po bodova, morala je na kraju da strijepi za medalju – na kraju je bila bronzana, donijela Egiptu prvu medalju ikada u skokovima u vodu.

Na prvom Svjetskom prvenstvu na Bliskom istoku, u fokusu narednih dana skokovi u vodu, ali i sinhrono plivanje i plvianje u otvorenim vodama – kada je riječ o skokovima drugi takmičarki dan u Hamad Akvatik Centru donosi finale u nadmetanju sinhornih mješovitih parova sa platforme 10 metara od 14 sati i muško finale sa jednog metra od 17 sati.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve