Srijeda, 1 Maja, 2024
Rubrika:

Sjajne statističke brojke: Crnogorski košarkaši rekorderi Evrokupa

Kapiten naše reprezentacije Bojan Dubljević je po ukupnom broju poena koje je osvojio dva puta na prvom mjestu. U Evrokupu je, u dresu Valensije i Budućnosti, postigao do sada ukupno 1.217 poena. Valensija je u sezoni za nama igrala u Evroligi, elitnom takmičenju klupske košarke kontinenta

Bojan Dubljević postigao je najviše poena u istoriji Evrokupa, dok su Omar Kuk i Vladimir Golubović rekorderi po prosječnom učinku u važnim statističkim kategorijama tog evropskog košarkaškog takmičenja.

Dubljević, Foto: Euroleague.net

Uvid u rekorde Evrokupa jasno pokazuje, da su ga od osnivanja po mnogo čemu obilježili Crnogorci.

Tako je Vladimir Golubović, bivši centar naše reprezentacije koji je posljednji angažman imao u španskom Betisu 2018. godine, na vječnoj listi Evrokupa rekorder po prosječnom učinku skokova (8,4 po meču). Interesantno, Golubović je 2014. bio najbolji skakač sezone u tom takmičenju, kao igrač turske TED Ankare (10,1 skokova po utakmici). Imao je i najbolji indeksni učinak te sezone u Evrokupu (26,6 indeksnih poena u prosjeku).

Omar Kuk, naturalizovani Amerikanac i bivši plejmejker naše reprezentacije, prvi je asistent u istoriji Evrokupa – sa 6,4 asistencije po utakmici. Veteran koji je odigrao dvije odlične sezone za Budućnost Voli i dalje je aktivan igrač. Sa uspjehom nastupa u španskoj Gran Kanariji.

Kuk je bio i prvi asistent jedne Evrokup sezone – 2008. imao je 6,1 asistenciju u prosjeku.

Kapiten naše reprezentacije Bojan Dubljević je po ukupnom broju poena koje je osvojio dva puta na prvom mjestu. U Evrokupu je, u dresu Valensije i Budućnosti, postigao do sada ukupno 1.217 poena. Valensija je u sezoni za nama igrala u Evroligi, elitnom takmičenju klupske košarke kontinenta.

Interesantno, Cetinjanin Ivan Koljević je na osmom mjestu u istoriji Evrokupa kada je broj poena postignut na jednom meču u pitanju. Kao igrač Budućnosti, u meču protiv PAOK-a u sezoni 2004-2005 ubacio je 38 poena. Rekorder je Amerikanac Rendi Dak, koji je za britanski Brajton u sezoni 2003-2004 francuskom Šoleu ubacio čak 49 poena.

Novljanin Aleksandar Radojević (nastupao i u NBA za Toronto, imao jednu uspješnu sezonu u Budućnosti) je na drugom mjestu po broju skokova na jednom meču Evrokupa. Kao član njemačkog Telekom Bona, imao je 20 skokova u duelu protiv francuskog Gravelana sezoni 2002-2003. Samo dva manje od rekordera Lazarosa Papadopulosa iz sezone 2004-2005.

Omar Kuk je apsolutni rekorder Evrokupa kada je broj asistencija na jednom meču u Evrokupu! Kao igrač Budućnost Volija, u sezoni 2014-15, imao je 16 asistencija u meču protiv Ventspilsa u ,,Morači“.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve