Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Rusija ne planira da bojkotuje Olimpijske igre

MOK ne samo da zahtijeva od sportista iz Rusije i Bjelorusije da se takmiče pod neutralnom zastavom, već dodaje i niz kriterijuma bez presedana.

Uprkos ograničenjima koja su nametnuta njenim sportistima zbog napada na Ukrajinu, Rusija ne smije da bojkotuje Olimpijske igre u Parizu, izjavio je danas ruski ministar sporta Oleg Maticin.

“Ne smijemo da se okrenemo, da se zatvorimo, da bojkotujemo ovaj pokret”, rekao je Maticin, misleći na Olimpijske igre koje se od 26. jula do 11. avgusta održavaju u Parizu, prenosi agencija Tas.

On je tom izjavom odbacio višemjesečne spekulacije o ruskom odgovoru na drastične uslove koje je Međunarodni olimpijski komitet nametnuo početkom decembra za učešće Rusa i Bjelorusa na Igrama u Parizu.

MOK ne samo da zahtijeva od sportista iz obje zemlje da se takmiče po neutralnom zastavom, već dodaje i niz kriterijuma bez presedana.

Ti sportisti će moći da se takmiče samo kao pojedinci i pri tom ne smiju aktivno da podržavaju rusku ofanzivu u Ukrajini. Osim toga, moraće da prođu i kroz kvalifikacije.

Rusija je takav tretman rezervisan za njene sportiste smatrala “ponižavajućim” i “diskriminatorkim”, a njen predsjednik Vladimir Putin je već nekoliko mjeseci suzdržan što se tiče njihovog učešća na Olimpijskim igrama.

“Ići ili ne? Uslovi moraju biti pažljivo analizirani”, rekao je Putin u decembru kada je samo osam Rusa i tri Bjelorusa ispunilo kriterijume MOK-a.

Dok su glasine o ruskom bojkotu uznemirile sportski svijet, Maticin je smatrao da je potrebno, “što je više moguće, sačuvati mogućnost dijaloga i učešća na takmičenjima”.

Ministar sporta je, međutim, rekao da čeka naredni sastanak Izvršnog odbora MOK-a, koji će se održati od 19. do 21. marta.

“Vidjećemo kakva će biti konačna odluka MOK-a, ali zasad je stav da neće biti novih preporuka i propisa”, rekao je on.

MOK je svoju decembarsku odluku uvijek predstavljao kao konačnu, ali ipak mora da odluči o jednoj tački – prisustvo Rusa i Bjelorusa na svečanoj ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara.

Međunarodni paraolimpijski komitet je zabranio ruskim i bjeloruskim sportistima učešće na otvaranju Igara 28. avgusta.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve