Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Radulović: Možda je prevelika želja iznad mogućnosti, ali i dalje vjerujemo u plasman na EP

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo

Tri dana poslije trilera u Litvaniji i izgubljene pobjede u 94. minutu (2:2), fudbalere Crne Gore čeka novi meč u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

Sjutra pod Goricom od 18 sati rival će biti Bugarska.

– Cilj stručnog štaba nakon šokantnog finiša bio je da fizički i psihološki vratimo ekipu. Siguran sam da ćemo u tome uspjeti. Poslije blijedog prvog poluvremena u Kaunasu, u drugom su izmjene dale rezultat. Nekad i rival diktira tempo, pružite onoliko koliko vam dozvoli. Igrali smo sa četiri špica, morali smo da rizikujemo, sve smo uradili da pobijedimo. Nikome nije lako dati tri gola u jednom poluvremenu, a mi smo ih dali Litvaniji, s tim što je jedan poništen jer je u početku akcije bio ofsajd. Srbija i Mađarska su im kod kuće dali su im po dva, nijesu ih deklasirali jer Litvanci nijesu lak zalogaj kako javnost misli – rekao je selektor Miodrag Radulović na konferenciji za medije.

Radulović je poslije meča u Kaunasu izjavio da ,,nijesmo takmičari“.

– Kad sam to rekao ni u jednom kontektu nijesam sumnjao u kvalitet, u koji apsolutno vjerujem da postoji. Ali mislio sam na način kako privesti meč kraju jer nijesmo imali dozu sportske lukavosti. Nije smak svijeta, izvući ćemo pozitivne stvari. Ne smijemo da uđemo u prvo poluvrijeme kao u Kaunasu, pokušaćemo od starta da nametnemo ritam. Biće promjena u sistemu, kao i četiri-pet novih igrača u startnih 11. Na primjer, Krstović je protiv Litvanije istrčao 12,8 kilometara, to govori kakva je potrošnja bila – kazao je Radulović.

,,Sokoli“ svake kvalifikacije počinju uz velika očekivanja, a otrežnjenje bude bolno.

Psihoški faktor pokazao se kao limitirajući za naše fudbalere, iz ciklusa u ciklus.

– Stvorio se nepotreban pritisak koji čuči u svakome od nas, koliko god bili iskusni. Stalno se to potencira, sigurno imamo u svakom meču dozu pritiska, odzvanja nam to u glavama. A vidjeli ste u Litvaniji, u državi čija reprezentacija nikad nije bila ni blizu plasmana na veliko takmičenje, kakav je kult nacionalnog tima. Došlo je da ih bodri 11 hiljada ljudi, a imali su samo bod. To govori kako gledaju na sport – objasnio je Radulović.

– Ponavlja se priča o sistemu, ima li ga ili nema. Pa nema veliki sistem ni Sjeverna Makedonija – iz D divizije Lige nacija je došla od baraža i otišla na Evropsko prvenstvo. Fudbal je živa materija, nije to vođenje preduzeća, 40 ljudi je u procesu. Dešava se pad koncentracije, kao nama u Kaunasu.

Radulović je i sam doprinio stvaranju pritiska jer je uoči starta kvalifikacija rekao da je ekipa dostigla zenit i da je zrela za korak naprijed.

– Radeći s ovom generacijom igrača, a sa nekima se znam 15 godina, rekao sam da je ovo zenit ove generacije i da smo sve podredili ovim kvalifikacijama. Nijesam htio da nametnem pritisak, već sam osjećao da možemo. Ove kvalifikacije su pokazale svu nepredvidivost fudbala. Nijesmo zaslužili da budemo kažnjeni od Srbije – a kažnjeni smo, trebalo je da pobijedimo Mađarsku – nijesmo to uradili, a u Kaunasu smo ostali bez trijumfa u 94. Ubijeđen sam da su naše igre, posebno u prva tri meča, bile mnogo bolje nego što tabela govori. Trebaju nam sada tri boda da se vratimo u konkurenciju za odlazak na veliko takmičenje – dodao je Radulović.

– Uvijek je trener kriv kad je nešto loše. Svjestan sam toga. Ne mogu da dođem ovdje i kažem da želim samo da igramo, ljudski je i sportski imati ambiciju. Na ovo mjesto sam došao, a ne znam je li neko prije mene, kao neko ko je odveo jednu reprezentaciju na kontinentalno takmičenje (sa Libanom bio na Azijskom prvenstvu, prim. aut). Imam velika takmičenja iza sebe, a plasman sa Crnom Gorom bio bi kruna karijere. Znam da i igrači to osjećaju. Možda je prevelika želja ispred realnih mogućnosti, ali to želimo i dalje.

Naša reprezentacija iz četiri meča ima pet bodova, dva manje od Srbije, pet od Mađarske. U teškoj je situaciji, ali i dalje zavisi od sebe jer je sve četiri pobjede do kraja vode na EP.

Zvuči nerealno, ali nije nemoguće.

– Tri boda protiv Bugarske nas vraćaju u igru. Udaljio nas je remi u Kaunasu, ali grupa je ujednačena, Srbija se izvukla u Bugarskoj gdje smo mi pobijedili, Litvanci su nama uzeli bod, Srbija u Beogradu izgubila od Mađarske. Biće još iznenađenja. Imamo šanse da se borimo do kraja. Vjerujem da možemo, a prvo moramo da pobijedimo Bugarsku. Neće biti lako, bila je egal utakmica i u Razgradu. Treba da igramo kao drugo poluvrijeme u Kaunasu i zaista vjerujem da možemo da osvojimo tri boda – istakao je Radulović.

Selektor je kazao da nekoliko igrača ima probleme s povredama.

– Osvježićemo ekipu, očekujem jak ritam utakmice. I oni su igrali bolje nego što tabela pokazuje. Bugarska je velika fudbalska nacija, a imaju samo dva boda, pa nije tamo smak svijeta – prokomentarisao je Radulović.

Bugari su rasterećeniji od naše selekcije.

– To može da bude zamka. Rasterećeniji su, igraće ležernije. Mi ćemo pokazati da je naša želja veća, ali ne smijemo u toj želji i motivu da izgorimo.Moramo da budemo strpljivi, da u svakom momentu znamo kako da se postavimo. Svakom smo napravili tri do pet šansi, realizacija je bolja u Kauasu, ali imali smo probleme pozadi. Odigraćemo snažno, strpljivo, znam da ćemo stvoriti šanse, nadam se da ćemo ih realizovati – poručio je Radulović.

Crnogorska publika ne gaji kult reprezentacije, posjeta je uvijek zanemarljiva nakon jednog ili više lošijih rezultata, ili kada protivnik nije atraktivan.

– Od onih koji dođu očekujem da budu prava podrška, ne znam koliki će to broj biti. Reprezentacija se voli, ne volite državu ni što je najljepša, najjača ili najbogatija, nego što je vaša. To treba da im bude jedini motiv da dođu. Volite reprezentaciju, dođite na stadion, pomognite igračima da osvojimo tri boda i ostanemo u trci. Oni to zaista zaslužuju – zaključio je selektor Miodrag Radulović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve