Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Radović najbolji crnogorski paraolimpijac, oproštaj Marijane Goranović

Radović je u Šefildu osvojio četvrto pojedinačno evropsko odličje

 Stonoteniser Filip Radović najuspješniji je crnogorski paraolimpijac u 2023. godini, u tradicionalnom izboru Paraolimpijskog komiteta (POK).

Radović je na Evropskom prvenstvu u Šefildu osvojio srebrnu medalju.

Trenutno je drugi igrač na svjetskoj seniorskoj rang listi, u kategoriji S10, a ove godine na tri turnira – u Linjanu, Podgorici i Laškom, osvojio je zlatne medalje.

Radović je u Šefildu osvojio četvrto pojedinačno evropsko odličje.

Ima srebrnu medalju iz Helsingborga, kao i bronzane medalje osvojene u danskom Vejleu 2015. i Laškom 2017. godine.

Sa Lukom Bakićem i Dejanom Bašanovićem osvojio je ekipnu bronzu iz Helsingborga, a nosilac je i do sada jedine paraolimpijske medalje za Crnu Goru, bronzane iz Tokija 2021. godine.

“Biti najbolji paraolimpijac Crne Gore za mene je velika čast, ali i obaveza da pružim maksimum u narednom periodu kako bi ostvario još bolje rezultate i svoju Crnu Goru predstavio na što bolji način. Veliku zahvalnost dugujem svojim bivšim trenerima Čedomiru Damjanoviću i Nikolaju Lupuleskuu, sadašnjim trenerima Vladimiru Mariću i Žarku Zakiću, svojoj porodici i svima koji me podržavaju”, rekao je Radović.

Za najboljeg trenera proglašen je Vladimir Marić, koji je predvodio Radovića i Luku Bakića na Evropskom prvenstvu u Šefildu.

Spacijalno priznanje za vrhunsko sportsko dostignuće uručeno je šahisti Predragu Nikaču, osvajaču srebrne medalje na Svjetskom pojedinačnom prvenstvu za osobe bez i sa smetnjama vida na Rodosu i zlatnnog odličja za rezultat ostvaren na prvoj tabli Paraolimpijade u Beogradu.

Najuspješniji mladi sportista, kao i prošle godine, je plivačica Iskra Dedivanović, koja je osvajala medalje na plivačkim mitinzima u Sarajevu, Podgorici i Zagrebu.

Na mitingu Svjetske serije u Linjanu popravila je lične rekorde na 50 i 100 metara prsno.

Najuspješnija ekipa je Košarkaški klub osoba sa invaliditetom Paramont, pobjednik Balkanske lige košarkaša u kolicima.

Podgorički košarkaši uspješnu sezonu kompletirali su četvrtim mjesto u NLB ligi.

Priznanje za izuzetan sportski rezultat u 2023. godini dodijeljeno je atletičarki Maji Rajković i Milanu Đinoviću.

Rajković je jedini crnogorski sportista, u paraolimpijskom i redovnom programu, sa normom za Igre u Parizu.

Ona je plasman na Paraolimpijske igre obezbijedila osvajanjem četvrtog mjesta na Svjetskom prvenstvu u Parizu, u bacanju koplja u kategoriji F54 (bacanja iz specijalizovane stolice).

Rajković, koja je u Parizu debitovala na Svjetskom prvenstvu, u karijeri ima evropsku bronzu sa šampionata u Bidgošću 2021. godine.

Strijelac Milan Đinović nagrađen je priznanjem za izuzetan sportski rezultat.

On je u godini na izmaku u klasi SH1, u discplini vazdušna puška R1, četiri puta potvrdio minimalnu kvalifikacionu normu za Paraolimpijske igre u Parizu.

Bio je srebrni na Gran priju u Novom Sadu, sedmoplasirani na Gran priju u Hanoveru i peti na Svjetskom kupu u Osijeku.

Na Evropskom prvenstvu u Roterdamu imao je 12. rezultat u kvalifikacijama, u konkurenciji 29 strijelaca, od kojih je osam izborilo u finale.

Posebno priznanje za dostignuća u sportskoj karijeri – Paraolimpijska zvijezda uručeno je atletičarki Marijani Goranović.

Dvostruka evropska vicešampionka i učesnica Paraolimpijskih igara 2012. u Londonu, 2016. u Rio de Žaneiru i 2021. godine u Tokiju najavila je da prestaje sa aktivnim bavljenjem sportom.

“Nakon decenije i po profesionalnog bavljenja paraatletikom zvanično se opraštam od sporta, koji mi je mnogo doprinio u životu, u smislu dobrih putovanja, rezutata, poznanstava i izgrađivanje sopstvene ličnosti. Ne mogu da ne pomenem prašnjavi poligon Resursnog centra odakle je sve počelo, dršku od metle sa kojim smo mjerili moje prve rezultate. Sve uz podršku mog tadašnjeg profesora fizičkog, sada predsjednika Paraolimpijskog komiteta Igora Tomića”, rekla je Goranović.

On je naglasio da je put bio trnovit i da nije bilo uslova koje imaju sadašnji paraolimpijci.

“Igore, malo je reći hvala ti. Znamo koliko je bilo teško prebroditi sve. Hvala ti što si vjerovao u mene, što mi nikada nije si dozvolio da odustanem. Hvača i mom treneru Veljku Čegaru sa kojim sam osvojila evropsku medalju i odbranila je dvije godine kasnije. Čegar je moj prijatelj i trener koji se zalagao da iz mene izvuče maksimum. Hvala ti na svemu”, rekla je Goranović.

Ona je naglasila da ne odlazi iz paraolimpijskog sporta i da će uvijek biti podrška budućim generacijama.

POK je priznanja uručio i Ministarstvu sporta i mladih, Sekretarijatu za sport Glavnog grada i sponzorima.

Ministar sporta i mladih, Dragoslav Šćekić, poručio je da je resor na čijem je čelu uz crnogorske paraolimpijce i da želi da stvara bolje uslove za njihovo bavljenjem sportom.

“Za narednu godinu planiran je veći budžet, jer Vlada i Ministarstvo sporta i mladih cijene vaš trud i zalaganje i želimo da pokažemo da je našem društvu potrebno mnogo više inkluzije, zajedništva i pregalaštva, razumijevanja i poštovanja”, rekao je Šćekić.

On je naglasio da su sjajni rezultati svih paraolimpijaca, ali da treba posebno istaći uspjehe stonotenisera Filipa radovića, Šahiste Predraga Nikača, atletičarke Maje Rajković, plivačice Iskre Dedivanović, strijelca Milana Đinovića i Paramonta.

“Izgradićemo centar za paraolimpijski sport, zajedno sa vama i međunarodnim partnerima, od kojih ćemo, sigran sam, imati podršku. Vaš rad i rezultati nas obavezuju na to. Vlada i Ministarstvo sporta stoje uz vas, kao podrška i pouzdan partner. Zahvalni smo im na sjajnim rezultatima i promociji naše države u svijetu”, kazao je Šćekić.

U ime nagrađenih sponzora zahvalila se PR menadžer Crnogorskog eletroprenosnog sistema Nada Pavićević.

Predjednik Igor Tomić zahvalio se svima na doprinmosu da paraolimpiski pokret u Crnoj Gori bude ono što je sada.

On je naglasio da je 2023. bila jedna od najdužih i najtežih i najzahtjevnijih godina.

“Bila je i istorijska godina, po onome kakve su rezultate ostvarili crnogorski sportisti. I to ne u baš jednostavnim okolnostima. U okolnostima, kada smo očekivali da ćemo u godini velikog povećanja budžeta za sport dobiti i mi skormno povećanje. Nijesmo, ali će se izgleda i ta otežavajuća okolnost za nas ispraviti”, kazao je Tomić.

On je naglasio da je ponosan na odnos sportista prema svojoj kući Paraolimpijskom komitetu, koji su to najbolje pokazali angažovanoću tokom Evropskog prvenstva u golbalu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve