Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Pregovori stopirani: Ništa od Poršea u Formuli 1

Zasad je Porše i zvanično odustao od ovog poduhvata, ali drugi njemački proizvođač Audi, prema dostupnim informacijama, uskoro započinje rad sa timom Zauber

Djelovalo je veoma izvjesno da će Porše od 2026. godine kao proizvođač sarađivati sa timom Red Bul u šampionatu Formule 1, ali od te kooperacije sada i službeno neće biti ništa.

Njemački proizvođač je bio zainteresovan da se vrati u F1, a na to su ga podstakla nova pravila kao i mjere smanjenja troškova u ovom šampionatu – učešće u F1 sada je pristupačnije konstruktorima.

U julu se pojavila informacija da je Porše zainteresovan da otkupi 50% vlasništva firme „Red Bul teknolodži“, kompanije koja je zadužena za Red Bul rejsing i koja proizvodi djelove za tim Alfatauri.

Govorilo se u F1 padoku da je vlasnik RB Ditrih Matešic pozvan na razgovor sa Poršeom, ali su lideri Red Bul rejsinga Kristijan Horner, Helmut Marko i Adrijan Njui navodno bili protiv te saradnje – želeli su da organizacije iz Milton Kinza zadrži nezavisnost.

Horner je prethodnih nedjelja insistirao da bi u slučaju takvog dogovora Porše morao da pristane na uslove Red Bula i da bi oni praktično bili zaduženi samo za motor bolida.

„Obavili smo razgovore, što je i prirodno, ali oni su sada zaključeni. Dostigli smo konsenzus da partnerstvo sa Poršeom trenutno nije ispravna odluka za nastup Red Bula u F1. Mi vrlo ulažemo u proizvodnju motora i prije jednog mjeseca smo upalili naš prvi motor. Nikad nije bilo obavezno da imamo partnera u tom smislu. Porše je sjajan brend, ali nismo ni u jednom trenutku došli do finansijskih aspekata. Naš DNK je jednostavno drugačiji“, izjavio je prvi čovek Red Bul rejsinga Kristijan Horner kada je postalo jasno da Porše ipak neće ući u karavan F1.

Zasad je Porše i zvanično odustao od ovog poduhvata, ali drugi njemački proizvođač Audi, prema dostupnim informacijama, uskoro započinje rad sa timom Zauber.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve