Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Predsjednik FS Španije kritikovan zbog ponašanja na finalu SP

Uz brojne fudbalske zvaničnike i članove španske kraljevske porodice Rubijales je pozdravio fudbalerke na pobjedničkom postolju. On je u prisustvu 16-godišnje princeze Sofije, uhvatio za lice i poljubio u usta reprezentativku Španije Dženi Ermoso

Predsjednik Fudbalskog saveza Španije Luis Rubijales dobio je oštre kritike zbog neprikladnog ponašanja na finalu Svjetskog prvenstva za fudbalerke, pošto je na pobjedničkom postolju poljubio u usta fudbalerku Dženi Ermoso, po osvajanju šampionske titule.

Španija je u nedjelju u finalu Svjetskog prvenstva u Australiji i na Novom Zelandu pobijedila Englesku sa 1:0 i prvi put u istoriji osvojila titulu svjetskog šampiona u ženskoj konkurenciji.

Uz brojne fudbalske zvaničnike i članove španske kraljevske porodice Rubijales je pozdravio fudbalerke na pobjedničkom postolju. On je u prisustvu 16-godišnje princeze Sofije, uhvatio za lice i poljubio u usta reprezentativku Španije Dženi Ermoso.

Posle toga zagrlio je još neke fudbalerke, ali i kraljicu Letisiju.

Zbog tog poteza dobio je brojne kritike iz fudbalskog svijeta ali i od španske vlade.

Vršilac dužnosti ministra kulture i sporta Migel Iseta rekao je televiziji RNE da je “neprihvatljivo čestitati igraču poljupcem u usta”.

Svjetski sindikat profesionalnih fudbalera FIFPRO naveo je da je taj potez “za žaljenje” i da takvom neprikladnom ponašanju nema mjesta u fudbalu.

Oštro je reagovala španska ministarka za ravnoparavnost Irene Montero.

“To je oblik seksualnog nasilja koje žene svakodnevno trpe, koje je do sada bilo nevidljivo i koje ne bi trebalo normalizovati”, navela je Montero na društvenoj mreži X.

Na društvenim mrežama pojavili su se snimci iz svlačionice španske reprezentacije, na kojima se vidi kako fudbalerke vrište i smeju se gledajući video sa pobjedničkog postolja.

Ermoso se smejala i vikala: “Ali nije mi se dopalo”.

Fudbalski savez Španije je kasno sinoć objavio saopštenje u ime 33-godišnje Ermoso, u pokušaju da smiri situaciju.

“To je bio potpuno spontani zajednički gest zbog ogromne radosti osvajanja Svjetskog prvenstva. Predsjednik i ja imamo sjajan odnos, njegovo ponašanje prema svima nama je bilo odlično i to je bio prirodan gest naklonosti i zahvalnosti”, navela je Ermoso u saopštenju.

Rubijales je i potpredsjednik Evropske fudbalske unije (Uefa) i bio je najviši predstavnik evropske kuće fudbala na finalu u Sidneju.

Na video snimcima napravljenim po završetku utakmice vidi se kako Rubijales slavi pobjedu u prvom redu svečane lože u blizini kraljice Španije i predsjednika Međunarodne fudbalske federacije (Fifa) Đanija Infantina.

On je skakao pokazujući kažiprstima ka terenu, a zatim se na kratko desnom rukom uhvatio za međunožje.

Uefa i Fifa se za sada nisu oglasile povodom Rubijalesovog ponašanja.

Rubijales je za špansku televiziju COPE rekao da je to bio “poljubac dva prijatelja koji nešto slave”, a da su oni koji to vide drugačije “idioti i glupi ljudi”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve