Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Odbojka: Poljaci generalka za Evropsko prvenstvo

Predstojeća dva meča sa poljskim Zavjerćeom, koji vodi naš proslavljeni trener Igor Kolaković, za Veljka Bašića imati još veći značaj. Prvo, ''crveni'' će u generalnim provjerama pred EP ekipa imati priliku da pokažu potreban napredak u igri i bolju formu u odnosu na Skoplje, ali i odigraju koji set više, s obzirom na to da je Crna Gora oba meča u Skoplju izgubila maksimalnim rezultatom

Umjesto tri, crnogorski odbojkaši su na međunarodnom turniru u Skoplju, krajem prošle sedmice, odigrali dva meča, protiv Sjeverne Makedonije i Slovačke, u sklopu priprema za predstojeće Evropsko prvenstvo.

Meč sa Izraelom je, naime, otkazan, jer su Izraelci, zbog dva slučaja zaraze koronavirusom u ekipi odustali od turnira i napustili Skoplje.

Zbog toga će predstojeća dva meča sa poljskim Zavjerćeom, koji vodi naš proslavljeni trener Igor Kolaković, za Veljka Bašića imati još veći značaj.

Prvo, ”crveni” će u generalnim provjerama pred EP ekipa imati priliku da pokažu potreban napredak u igri i bolju formu u odnosu na Skoplje, ali i odigraju koji set više, s obzirom na to da je Crna Gora oba meča u Skoplju izgubila maksimalnim rezultatom.

Nakon mečeva sa Poljacima, Bašić će odlučiti i kojih će 14 igrača putovati na EP, odnosno koja će dvojica biti prekobrojna.

Za 14 mjesta konkurišu tehničari Rajko Strugar, Danilo Dubak, primači servisa Vojin Ćaćić, Marko Bojić, Ivan Zvicer, Marko Vukašinović, Nemanja Peruničić, srednji blokeri Luka Babić, Ivan Ječmenica, Blažo Milić, Matija Ćinćur, korektori Miloš Ćulafić, Aleksandar Minić, Milutin Pavićević, te libera Nikola Lakčević i Miloš Kosović.

Za očekivati je da prekobrojan bude jedan od srednjaka (ako ne bude povreda, to bi trebao biti mlađani Ćinćur), dok će drugi ”višak” biti jedan od primača, korektora ili, pak, libera, s obzirom na to da su trenutno samo dva tehničara u ekipi.

Crna Gora protiv Sjeverne Makedonije i Slovačke, takođe učesnika na EP, nije prikazala koliko može.

Selektor Bašić je nakon tih mečeva i kazao da to i nije trebalo da se dogodi u Skoplju, već da pravu formu od ekipe očekuje kad to bude najvažnije, u Ostravi, gdje će naša selekcija igrati mečeve grupne faze na EP.

Ipak, napredak u igri je potrebno da se vidi već protiv Zavjerćea, kako bi i nivo samopouzdanja bio na potrebnom nivou pred šampionat Starog kontinenta.

U Skoplju su najveći teret iznijeli oni koji će na EP biti starteri – tehničar Strugar, korektor Ćulafić, primači Ćaćić, Bojić i Zvicer (jedan od posljednje dvojice će meč početi na klupi), srednji blokeri Ječmenica i Milić, te libero Lakčević. U Skoplju su u igru ulazili još samo Pavićević (u prva dva seta protiv Sjeverne Makedonije) i Vukašinović (protiv Slovaka set i po). Ostali, ili barem većina, bi trebalo da šansu dobiju u mečevima protiv Zavjerćea, koji se igraju danas (od 17 sati, meč zatvorenog tipa) i u petak (od 18 sati, zvaničan meč).

Naši odbojkaši će trenirati u Podgorici do 1. septembra, kada putuju za Češku.

EP počinje 1. septembra, kada startuju grupe C i D, dan kasnije počinje takmičenje u grupi A, dok utakmice u grupi B, u kojoj je Crna Gora, startuju 3. septembra, a igraju se u češkom gradu Ostravi.

Rivali našeg tima biće Bugarska (3. septembar, 17.15 časova), Slovenija (4. septembar, 16 časova), Italija (5. septembar, 19 časova), Češka (7. septembar, 19 časova) i Bjelorusija (8. septembar, 19 časova).

Prve četiri reprezentacije iz naše grupe plasiraće se u osminu finala i ukrštaće sa grupom D, u kojoj su Francuska, Njemačka, Hrvatska, Slovačka, Letonija i Estonija. Utakmice osmine finala i četvrtfinala našeg dijela kostura, takođe, će se igrati u Ostravi. Drugi dio kostura igraće osminu finala i četvrtfinale u poljskom gradu Gdanjsku.

Polufinalni mečevi i utakmice za medalje odigraće se takođe u Poljskoj, ali u Katovicama. Finale i meč za treće mjesto na programu su 19. septembra.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve