Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Novak Đoković neprikosnoven

Đoković je u Torinu osvojio sedmi trofej ove godine i osmi put u karijeri završio godinu na prvom mjesti ATP liste.

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković pobijedio je u Torinu Italijana Janika Sinera sa 6:3, 6:3 nakon sat  43 minuta igre, i rekordni sedmi put osvojio završni Masters sezone.

Đoković je na taj način oborio još jedan rekord Švajcarca Rodžera Federera koji je na završnim Mastersima bio najbolji šest puta.

Siner je pobijedio Novaka Đokovića u meču u grupi nakon velike borbe i tri sata igre sa 2:1, u setovima, ali Novak ne bi bio najbolji teniser u istoriji kada bi dozvolio da dva puta od istog igrča izgubi na završnom turniru sezone.

Srpski teniser je od starta meća preuzeo konce igre u svoje ruke i već u četvrtom gemu napravio brejk, poveo sa 3:1 i stečenu prednost sačuvao do kraja seta za ubjedljivih 6:3.

U drugom setu Đoković je krenuo još angažovanije, osvojio prvih 10 poena, napravio brejk, poveo da 2:0 i imao dvije brejk prilike za 3:0, ali se Siner izvukao.

Došao je Siner do daha pri vođstvu Đokovića 3:2 u drugom setu kada je stigao do 15:40, ali nije realizovao dvije brejk lopte i više povratka nije bilo.

Đoković će sjutra započeti ukupno 400. nedjelju na prvom mjestu ATP liste, a trijumfom u Torinu obezbijedio je prvu poziciju do 29.januara, odnosno makar 409 nedjelja vladavine svjetskim tenisom.

Srpski teniser će od sjutra na ATP listi imati ukupno 11.245 bodova, odnosno 2.390 više od drugoplasiranog Španca Karlosa Alkaraza (8.855).

Đokoviću je godinu počeo sa dva turnirska trijumfa, u januaru je trijumfovao prvo na turniru u Adelaidi, a potom i na prvom Grend slem turniru sezone u Melburnu. Sada je godinu završio trijumfom na Mastersu u Parizu i završnom Mastersu u Torinu, a između njih osvojio je Grend slem trofeje na Rolan Garosu u US openu, te Masters u Sinsinatiju.

Đokoviću je ovo 98. tenisku trofej u karijeri, a 71. iz klase 1000+ poena, pošto je osvojio 40 Mastersa, 24 Grend slem titule i sedam završnih turnira sezone.

Ispred Đokovića po broju ATP titula u open eri su samo legendarni Amerikanac Džimi Konors sa 109 i Švajcarac Rodžer Federer, ali kako stvari stoje švajcarski teniser će već sljedeće godine u toj kategoriji biti iza najboljeg u istoriji.

 

 

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve