Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Liga šampiona odlazi u prošlost, Super liga novi projekat UEFA?

Plan UEFA je da pokrene kampanju Evropskog kupa od tri takmičenja - Super lige, Lige Evrope i Lige kandidata. Timovi u ovim divizijama takmičiće se za napredovanje i ispadanje, baš kao i u državnim prvenstvima.

Evropska fudbalska unija (UEFA) razmatra promjenu formata evropskih takmičenja u narednim godinama, prenosi španska “Marka”.

Kriminalizovana i balkanizovana UEFA Aleksandra Čeferina po svemu sudeći popušta pod pritiskom najkvalitetnijih i najbogatijih timova Evrope, tako da će Super liga krenuti pod okriljem evropske kuće fudbala.

Plan UEFA je da pokrene kampanju Evropskog kupa od tri takmičenja – Super lige, Lige Evrope i Lige kandidata. Timovi u ovim divizijama takmičiće se za napredovanje i ispadanje, baš kao i u državnim prvenstvima.

Tri pomenuta takmičenja sastojala bi se od po 18 timova, a svaki tim bi odigrao 34 utakmice  Šampion bi bio lider Super lige, dva tima bi ispala iz nje, dok bi dva ušla iz Lige Evrope. Po četiri tima bi ispala iz Lige Evrope, a isto toliko bi ih ušlo iz Lige kandidata. Sa ovim formatom, bilo bi preko 80 utakmica u sezoni.

O ovom pitanju će se raspravljati krajem oktobra. Ako menadžment organizacije usaglasi sve detalje i projekat bude prihvaćen, planirano je da novi format turnira bude uveden najkasnije 2027.

Od sljedeće sezone 2024/25 očekuju nas promjene u formatu Lige šampiona u kojoj će učestvovati 36 ekipa i tokom takmičenja svaki učesnik će odigrati najmanje osam utakmica.

Prvih osam timova direktno će se kvalifikovati u osminu finala, dok će timovi od 9. do 24. mjesta igrati plej-of za određivanje preostalih osam učesnika osmine finala.

Čeferin je svojim načinom vođenja UEFA od evropskog fudbala napravio cirkus u kojem je legalizovano mješanje politike u sport, namještanje utakmica i otvoreno pomaganje pojedinim klubovima prilikom žrijeba.

Zbog toga smo prošle godine imali ponavljanje žrijeba,a  neki klubovi unaprijed znaju ko će im biti protivnik nakon žrijebanja.

Budućnost evropskog fudbala je u pogrešnim rukama i napretka u razvoju najpopularnijeg sporta dok je balkanski đavolji advokat na čelu UEFa teško može biti.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve