Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Kreće 22. Mundijal: Otvaraju Katar i Ekvador

Ubjedljivo je najskuplji u istoriji sa potrošenih čak 220 milijardi dolara na pripremu, 205 milijardi više od brazilskog šampionata.

Samom dodjelom organizacije Svjetskog prvenstva Kataru moglo se naslutiti da će 22. Mundijal biti jedinstven po mnogo čemu. Umalo se desio presedan, da prvi meč na turniru ne odigra domaćin. Ipak, naknadnom odlukom organizatora šampionat u Kataru počeće dan ranije od prvobitno planiranog termina, pa će premijernu utakmicu odigrati selekcija Katara i Ekvadora od 17 sati.

Ubjedljivo je najskuplji u istoriji sa potrošenih čak 220 milijardi dolara na pripremu, 205 milijardi više od brazilskog šampionata.

Prvi je koji se neće igrati u ljetnjem periodu, prvi u arapskom svijetu, prvi sa sudijama ženama. Takođe, stadioni na kojima će se igrati utakmice nikada nisu bili bliži ni na jednom Mundijalu u istoriji – razdaljina između dva najudaljenija borilišta, Al Bajta u Al Koru na sjeveru i Al Žanub stadiona na jugu u Al Vakri svega je 70ak kilometara. Toliko je stadion Grblja u Donjoj Sutvari udaljen od stadiona pod Goricom. U Brazilu i Rusiji govorilo se o distancama od više hiljada kilometara…

Četiri od osam stadiona sagrađeno je baš za Mundijal, otvoreni su prošle jeseni, uključujući i najveće, Al Bajt sa 60 hiljada sjedišta, na kom će početi šampionat, i velelepni Lusail kapaciteta 80 hiljada, na kom će se igrati finale. Ostali stadioni mogu da prime do 40 hiljada navijača i modernizovani su za svečanu jesen u maloj bogatoj državi na Bliskom istoku. Sve prate tvrdnje evropskih medija o hiljadama izgubljenih života radnika, uglavnom migranata, zbog čega su neke selekcije prijetile bojkotom.

Kada je riječ o sportskom aspektu na početku da istaknemo da se najfudbalskije reprezetacije planete, Argentina i Brazil, ne mogu sresti u finalu ukoliko osvoje grupe. Projektovanim žrijebom južnoamerički klasik bi se u tom slučaju desio u polufinalu. Mesi, koji se bliži hiljaditoj utakmici u karijeri, predvodiće Albiseleste u interesantnoj grupi C sa Poljskom, Meksikom i Saudijskom Arabijom. Upravo Meksikov Gvardado zajedno sa Leom i Kristijanom Ronaldom treba da zaigra na petom Mundijalu u karijeri, što su u istoriji uradili još Mateus i Bufon kao i Meksikanci Markez i Karbahal. Boginja u rukama Mesija ili Ronalda bila bi ključni argument u prepirkama njihovih obožavalaca na temu najvećeg svih vremena. Ipak, preko dvije godine neporaženi Argentinci, za četvrtfinale igraće vjerovatno sa Francuskom ili Danskom.

Ronaldov Portugal je u nezgodnoj grupi H. U ne baš idealnoj atmosferi u svlačionici Santosov tim igraće sa Ganom, Južnom Korejom i Urugvajem, koji bi mogao da bude iznenađenje. Superzvijezde veterani Suarez i Kavani, uz nepredvidivog Darvina Nunjeza, moćnu sredinu sa Valverdeom i uvijek čvrstu defanzivu predvođenu Himenezom, mogli bi da pomrse račune timovima iz grupe G u kojoj su Brazil, Srbija, Švajcarska i Kamerun.
Sličan stav fudbalska javnost ima prema Srbiji, koja na pogon Serije A, sa čini se nikada moćnijim timom i hrabrim, samouvjerenim selektorom Stojkovićem može da uradi mnogo, u dežavi grupi. U njoj je vjerovatno prvi favorit turnira, Brazil, pun zvijezda iz evropskih liga ali sa blokadom prije finala i Srbijin dužnik iz Rusije, neugodna Švajcarska, koja je bez Mundijala ostavila evropske prvake, Italijane.

Branioce titule, Francuze, uprkos brojnim problemima niko ne može da isključi iz kruga glavnih favorita – ipak, treba biti prvi u još jednoj ponovo-viđenoj grupi, sa Danskom i Australijom uz autsajdera, selekciju Tunisa, potom potencijalno preko Meksika doći do Holandije, izbjeći Argentinu u gornjem dijelu kostura. Dešan brine za Benzemino zdravlje, nema povrijeđenih Pogbe i Kantea na sredini, Menjona na golu, ali nevjerovatan izbor na svim pozicijama daje za pravo „Galskim pjetlovima“ da s ambicijama putuju u Katar.

Holandija je, čini se, dobro prošla na žrijebu sa Katarom, Ekvadorom i Senegalom bez Manea, pa je već svi vide kao rivala druge ekipe iz grupe B u kojoj je apsolutni favorit Engleska uz čini se izjednačene selekcije Irana, SAD i Velsa.

I u grupana E i F reprezentacije pod okriljem Uefa slove za favorite za nokaut fazu – Španija i Njemačka sa renoviranim timovima boriće se za dva vodeća mjesta sa Kostarikom i Japanom, dok se Belgija nada koraku dalje u odnosu na Rusiju, a krenuće iz zahtjevne grupe sa vicešampionima, Hrvatima, zahuktalom Kanadom i nepredvidivim Marokom. Zamislite već osminu finala između Španaca i Njemaca na jednoj i Belgijanaca i Hrvata na drugoj strani, a da se bira lakši dio kostura praktično je nemoguće.

Pred nama su 64 meča od čega je vjerovatno najmanje zvučan ovaj uvodni, ali utakmica na otvaranju nikada nije razočarala.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve