Utorak, 19 Marta, 2024
Rubrika:

Jedrenje: Konačno idealno vrijeme u Tivtu, održane tri regate

Za razliku od prvog dana kvalifikacija, kada su vremenski uslovi uz velike oscilacije u snazi vjetra od dva do 25 čvorovi odnijeli pobjedu nad takmičarima i organizatorima, pa ni jedna regata nije završena, drugi dan su obilježili idealni uslovi na moru

Drugi kvalifikacioni dan Evropskog prvenstva za jedriličare do 21 godine u olimpijskim klasama, koje se jedri u uvali Trašte u Tivtu od 9. do 16. juna, protekao je u užarenoj sportskoj atmosferi uz realizaciju planiranog- odjedrene su tri regate u klasama ILCA6 i ILCA7.

Za razliku od prvog dana kvalifikacija, kada su vremenski uslovi uz velike oscilacije u snazi vjetra od dva do 25 čvorovi odnijeli pobjedu nad takmičarima i organizatorima, pa ni jedna regata nije završena, drugi dan su obilježili idealni uslovi na moru.

Po maestralu jačine od sedam od 12 čvorova, ostvaren je jučerašnji plan Regatnog odbora da sa današnja tri jedrenja djelimično nadoknadi prvi kvalifikacioni dan, a velika borba se vodila u obje konkurencije – ILCA 7 (jediličari) i ILCA 6 (jedriličarke).

Nakon tri regate, lidersku poziciju u konkurenciji jedriličara u klasi ILCA 7 po preliminarnim rezultatima drži Leopoldo Bareto Haške iz Španije. Na drugom mjestu je Ćezare Barabino iz Italije, a na trećem Mihal Krasodomski iz Poljske.

U konkurenciji jedriličara do 19 godina, prvo mjesto je trenutno u rukama Mihala Krasodomskog iz Poljske, drugi je Teodoro Midlton iz Norveške, a treći Tomas Flašon iz Francuske.

Kada je riječ o jedriličarima iz regiona, Božidar Golubić iz Hrvatske je na koti 18, Bruno Gapšić je na 23. mjestu, a njihov sunarodnjak Antun Tomašević zauzima 31 poziciju. Nikola Banjac iz Srbije je 36., crnogorski reprezentativac Ilija Marković je 42., Antonio Marendić iz Hrvatske je 52., Marko Petković iz Srbije je 65., Stefan Anđelić iz Crne Gore 66., a Danilo Bešić iz Srbije zauzima 68. poziciju.

Antun Tomašević je trenutno deseti u kokurenciji jedriličara do 19 godina, dok je Antonio Marendić 13., Stefan Anđelić 22., a Danilo Bešić zauzima 23. mjesto.

Nakon tri regate u konkurenciji jedriličarki, u klasi ILCA 6 lidersku poziciju drži Kjara Benini Florijani iz Italije, a na drugom mjestu je 19-godišnja Kipranka Marilena Makri, djevojka koja je obezbijedila učešće na Olimpijskim igarama u Japanu, Na trećem mjestu Anja Vom Almen iz Švajcarske.

Treba naglasiti da jedriličarke nastavljaju borbu do kraja Evropskog prvenstva sa istim brojem takmičarki, dok će jedriličari nakon posljednjeg dana kvalifikacija biti podijeljeni u zlatnu i srebrnu grupu.

Od djevojaka iz regiona najuspješnija je Ursula Balas iz Hrvatske, trenutno na koti 13. Katarina Boja iz Srbije zauzima 24. mjesto, Carla de Karina iz Hrvatske na 40., Ana Jovanović iz Srbije na 44., crnogorska reprezentativka Jana Jakšić na 46., a njena klupska drugarica Anja Lučić na 47. mjestu.

Šampionat se nastavlja 13. juna kada su na programu nove tri regate kvalifikacija. Regatni odbor start prvog jedrenja, shodno prognozama vremena, planira u 12 sati. Sutrašnji rezultati odrediće u klasi ILCA 7 plasman jedriličara u zlatnoj ili srebrnoj grupi.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve