Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Hadžibegić: Volim tenziju, želio sam da pobijedim i Maradonu

Oprezan je selektor Faruk Hadžibegić, ali i optimista - očekuje pobjedu za potvrdu liderske pozicije u grupi C

Crna Gora ima situaciju kakvu je željela uoči posljednjeg kola Lige nacija – prva je na tabeli, sama kroji sudbinu, a na svom terenu sjutra veče (20.45h) ima utakmicu za plasman u bolju B diviziju najmlađeg Uefinog takmičenja.

Sa konferencije

Meč pod Goricom protiv Kipra možda izgleda kao zicer za ispunjenje cilja, s tim što “hrabri sokoli” u prethodnih pet duela nijesu pokazali domanaciju ili obećavajuću igru da bi na samom kraju moglo da se kaže kako ću opravdati ulogu favorita.

Oprezan je selektor Faruk Hadžibegić, ali i optimista – očekuje pobjedu za potvrdu liderske pozicije u grupi C.

“Očekujem pobjedu i sve radimo u tom pravcu. Od starta je bio cilj da budemo prvi, da odemo u viši rang, a sada smo na korak od toga. Igramo protiv rivala kojeg smo savladali u gostima, ali i oni su uoči našeg novog duela pobijedili favorita grupe – Luksemburg. Nakon tog trijumfa, Kipar sigurno misli da će pobijediti i nas. Moramo da budemo oprezni i obezbijedimo rezultat koji nam garantuje prolaz u grupu B – rekao je Hadžibegić na press konferenciji u “kući fudbala”.

Naš najbolji državni tim relativno lako je slavio u Nikoziji u septembru – 2:0.

Tada su “crveni” pokazali da su bolji tim, ali između toga i sjutrašnjeg nema nema mnogo sličnosti.

“Svaka utakmica je različita. Preokreti su u fudbalu uvijek mogući. Zadovoljan sam što smo ostvarili, a da može bolje – može uvijek. Pogledajte analizu svih grupa, pogledajte ekipe iz bivše Jugoslavije. Odmah će vam biti jasno da u fudbalu više niko nije siguran nizašta. Moramo biti odlučni da dođemo do cilja. Kasnije ćemo vidjeti što smo mogli bolje”, poručio je Hadžibegić, a potom nastavio:

“Gledali smo utakmicu Kipra protiv Luksemburga. Imaju manje kadrovskih problema od nas. Stalno igraju u sistemu ,,4-2-3-1ˮ, a to im je dalo rezultat u prošlom meču. Manje-više sve znamo o njima. Ne vjerujem da mogu nečim da nas iznenade. Treba da budemo bolji od njih u svakom segmentu da bismo ih pobijedili”, ističe selektor.

Nijednom do sada Hadžibegić nije mogao da izvede najjači sastav Crne Gore.

Ranije su ga sprečavale povrede igrača, a sada povrede i korona virus. Dok je bio na brifingu čekao je rezultate testova, a oni su stigli neposredno po završetku konferecije.

Kormilar najboljeg državnog tima makar malo može da odahne – svi su bili negativni.

“Od kada sam došao na mjesto selektora, nijedno nijesam mogao sastaviti ni grupu, a kamo li sastav koji sam zamišljao. Malo sam bio nervozan dok smo čekli rezultate testova na korona virus. Ni igrači nijesu spavali od straha da neko ne bude pozitivan. Kako nama – tako drugima. Ali, ja se brinem samo za naše”, kazao je Hadžibegić.

Kapiten Stevan Jovetić nije standardan u Monaku, dok u reprezentaciji se praktično sve vrti oko njega.

Ušao je u drugom poluvremenu protiv Kazahstana, pa odigrao 90 minuta u meču sa Azerbejdžanom, gdje se prilično potrošio i u odbrani, nakon isključenja Ivanovića u finišu prvog poluvremena.

Predvodiće ekipu i ključnoj utakmici protiv Kipra.

Je li ,,Jo-Joˮ umoran?

“Jovetić je spreman, to je vrhunski igrač. Ne bih se petljao u posao mog kolege u Monaku, ali ne razumijem zašto čovjek tamo ne igra. Pratim tu ligu kao da su mi, što se kaže, u salonu. Kad Stevan igra za nas, on je tu fizički i psihički, a drugo je što mi pokušavamo da neke odmorimo, damo minutažu svima. Jovetić sve prihvata. Njegov pristup je jako bitan”, odgovorio je Hadžibegić.

Može li Crna Gora da odigra za utisak i rezultat?

“Imamo želju i htjenje. Oznojićemo dres, najpoštenije što znamo i možemo, a vidjećemo koliko će nas protivnik dozvoliti da se razmašemo. Nema lakih rivala, a sigurno nije ni Kipar lijeva ekipa. Na kraju krajeva, u istoj smo grupi. Na osnovu onoga što igrači pokazuju na terenu, nemam sumnje da ćemo dati sve od sebe. A opet kažem, kakva će biti utakmica ne zavisi samo od nas”, kaže Hadžibegić.

Ukoliko pobijede – ,,skokoliˮ će postati dio B grup, gdje ih čekaju jači rivali.

Koliko je to izazovno?

“Kada treniraš – treniraš da budeš standardan. Kada si standardan – hoćeš da pobijediš. Onda želiš da ideš još više. Tako i mi hoćemo da idemo u grupu B, pa nakon toga da idemo u grupu A ako budemo svi skupa. To je moja ambicija, a to zajedno širim sa grupom. Međutim, pogledajte sastav grupa A i B, pogledajte reprezentacije sa ,,Ex Yuˮ prostora koje su možda i bolje od nas. Nemojte mi samo reći da se slažete kako Srbija treba da ide u grupu C. Fudbal je toliko širok i nepredvidiv. Ja imam želju, namjeru, sve te stvari, ali i protivnik razmišlja isto tako. Bolje je biti u grupi B, da igraš sa jačim, mada znam da to nosi rizik – znate kakvi smo, drmnu te šest puta i bude katastrofa. Jednostavno, između katastrofe i euforije nema puno prostora”, naglašava Hadžibegić.

Jeste li osjetili taj disbalans između realnosti i očekivanja?

– Nijesam stran tome, ja sam rođen ovdje, dio sam ovoga naroda. Isti sam takav, tako razmišljam i osjećam. Nije to samo u Crnoj Gori, nego svugdje. Meni to ne smeta. U početku je bilo kritika, ali sam optimista. Ne bojim se nikoga na terenu. I protiv Maradone kada sam igrao, najboljeg igrača u istoriji, želio sam da pobijedim. Volim tu vrstu tenzije. Čitav život živim sa tim.

Ističe vam ugovor narednog mjeseca. Je li vaš ostanak uslovljen rezultatom protiv Kipra?

– Došao sam kao prijatelj, a tako ću i otići. To je sastavni dio posla. Ono što odluči Savez – ispoštovaću. Ponosan sam bio kada sam došao i tu neće biti nikakvih problema i kada budem odlazio – zaključio je Hadžibegić.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve