Subota, 4 Maja, 2024
Rubrika:

GI 21. maj: Navijamo da kod Jovanovića ojača ljubav prema novinarstvu, sportu i Crnoj Gori

Nije registrovano, do sada, da je takav ili sličan (zlobni) pristup pokazao prema drugim sportistima zbog njihovog stvarnog ili pretpostavljanog ideološkog ili nekog drugog opredjeljenja

Članovi Građanske inicijative “21. maj”, Bojan Đuranović i Aleksandar Saša Zeković, uputili su otvoreno pismo direktoru Radija Crne Gore Milanu Kneževiću zbog nastupa jednog od novinara tog medija prema poznatim crnogorskim rukometašicama Maji Savić i Radmili Petrović.

Đuranović i Zeković za Portal Analitika su kazali da je novinar Radija Crne Gore političkim nastupom neplanirano otvorio mogućnost da se diskutuje o novinarskoj pristrasnosti, ali i o daljoj demokratizaciji nacionalnog javnog servisa koji treba da djeluje tako da bolje služi svojoj publici. Oni ističu da je u tome ključna samorefleksija (samovrijednovanje) novinara o pristupu poslu. Tako bi se, poručuju, zaštitila novinarska sloboda ali i uzela u obzir i prava svih ostalih građana.

Pismo Đuranovića i Zekovića prenosimo integralno:

„Poštovani direktore Radija Crne Gore,

Javno Vas pozivamo da provjerite etički pristup i primjenu profesionalnih standarda od strane novinara Milana Jovanovića koji je u emisiji “Link” pokazao maksimalnu malicioznost prema našim proslavljenim sportistkinjama Maji Savić i Radmili Petrović.

Nije registrovano, do sada, da je takav ili sličan (zlobni) pristup pokazao prema drugim sportistima zbog njihovog stvarnog ili pretpostavljanog ideološkog ili nekog drugog opredjeljenja.

Vjerujemo da kao iskusni novinar i urednik možete i trebate pomoći Jovanoviću da nastavi da napreduje i učinite ga boljim novinarom koji je i sigurniji u svoje sposobnosti.

Sva pitanja se mogu smatrati legitimnim posebno u kontekstu motivacije sportista koji su i politički angažovani. Legitimna je i diskusija o korišćenju sporta u političke svrhe kao i o monopolima u sportu za političke interese vlasti. Posebno je poželjna, na javnom servisu, diskusija da li je u Crnoj Gori, usljed političkih pritisaka, sport (iz)gubio na svojoj inkluzivnosti. Međutim, sve je ovo u konkretnoj emisiji izostalo i plašimo se da je novinar kroz predstavljanje sopstvenih ideoloških gledišta pokazao nažalost priličnu dozu ličnog licemjerstva.

Jovanović je zapravo pokazao kako on doživljava državu, a ne poznate rukometašice, i tako se otvorilo pitanje da li je zapravo on taj koji državu Crnu Goru poistovjećuje sa DPS-om da bi je lakše mrzio što je već čuveni argument svih onih koji ne žele da ih nazivaju nacionalistima iako su to jednako koliko je i Andrija Mandić (političar i četnički vojvoda koji živi i radi u Podgorici).

Smatramo da nije lijepo, niti je profesionalno, da se emisija koja je trebalo da bude posvećena vrhunskim sportskim rezultatima svede na kuđenje ili hvaljenje neke političke partije. Sve se to dešava u vrijeme raspisanih lokalnih izbora tokom kojih RTCG obavezuju i sopstvena pravila (01-5597, od 02.09.2022. godine).

Da li je postojala namjera da se kroz razgovor sa našim najboljim rukometašicama (prividno posvećen sportu) osigura dodatan, neplaćeni, termin na štetu, ili korist svejedno, jednog od učesnika izbora? (DPS).

Jovanović je postavio pitanja kojima se jasno, i namjerno, zanemaruju stvarno ostvareni sportski rezultati. Po njemu, u slučaju Petrović, Savić i drugih rezultati koje su ostvarile nijesu odraz truda, treninga, upornosti, snage, izdržljivosti, talenta, brojnih odricanja i aktivnosti već pripadanja DPS-u. Po njemu, doprinos uspjesima i slavljanje Crne Gore širom svijeta je isključivo (na)plaćeno veličanje DPS-a.

Ovo sve zaista može puno da govori i o uređivačkoj politici Radija Crne Gore. Povodom nastupa određenih novinara već smo podnosili prigovore koje je nadležna ombudsmanka RTCG uvažila i ocijenila osnovanim.

Da li možemo očekivati da se na Radiju Crne Gore uskoro pozovu, razumije se u neku muzičku emisiju, i članovi grupe “No name” kako bi im se saopštilo da su “zbog” DPS-a “pošli” na Evroviziju kao i da svoj uspjeh ali i današnje pojedinačno djelovanje na muzičkoj sceni “duguju” DPS kojeg su “obožavali” i čiji su “eksponenti” (vrijeme njihove slave poklapa se sa vladanjem te partije)?

Da li će u emisiji na Radiju Crne Gore, razumije se posvećenoj kulturi, nakon uspješne premijere, gostovati i glumac kako bi mu se “nametnulo” da se izuzetno potrudio jer je vidio, u publici, razumije se u prvom redu, Mila Đukanovića (predsjednik Crne Gore ali i DPS od njegove prve demokratizacije 1998. godine).

Da li možemo očekivati da će Jovanović komentarisati utakmice i na osnovu saznanja o političkom, stranačkom, vjerskom, nacionalnom ili nekom drugom opredjeljenju igrača/ica? Da li je na temelju upravo tih saznanja komentarisao, “analizirao”, karijeru naših “lavica”? Da li će svakog sportistu koji je sportski stasavao i/li ostvario značajniji rezultat, pojedinačno i za zemlju u cjelini, tokom upravljanja DPS-a Crnom Gorom predstaviti za “eksponente” DPS? (inače sve Vlade, od 1998, koje je obrazovala ta partija su bile koalicionog karaktera, dakle višestranačke).

Bilo bi interesantno saznati što je to Jovanovića (godinama) sprječavalo da bude i ranije bez izraslina na jeziku u nastupima prema “lavicama”, “dvorskom sportu” ili da govori o nužnosti uspostavljanja “novog sporta” u “nekoj novoj Crnoj Gori”, posebno u svijetlu činjenice da je isti (dakle Jovanović) i nakon “oslobođenja”, “demokratizacije” i “vraćanja” Radija Crne Gore narodu zadržao sve pozicije i tretman koji je imao i tokom “zloglasnog” DPS-a.

Rečeno sportskim žargonom, navijamo da kod Jovanovića ojača stvarna i iskrena ljubav prema novinarstvu i sportu ali i prema sopstvenoj zemlji. Navijamo da se kroz pozitivan i pažljiviji odnos prema svim novinarima i urednicima, kroz više komunikacije i lične intrerakcije, unaprijedi rad Radija Crne Gore i učine koraci dalje u skladu sa profesionalnim standardima“.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve