Srijeda, 1 Maja, 2024
Rubrika:

Furtula u Mojkovcu trenira i sprema se za nove izazove: U Žarima “žari” snove o Tokiju

Crnogorski atletičar je sedmog marta u Splitu trijumfovao na Zimskom prvenstvu Hrvatske, oborivši rekord nakon sedam godina, a hicem (64,86), koji je drugi najbolji u Evropi ove godine svrstao se u najjuži krug takmičara za plasman na Olimpijske igre u Tokiju

Da se u sportu okrenulo sve gotovo preko noći zbog pandemije koronavirusa možda je najbolji primjer Danijel Furtula.

Furtula, Foto: IAAF

Crnogorski atletičar je sedmog marta u Splitu trijumfovao na Zimskom prvenstvu Hrvatske, oborivši rekord nakon sedam godina, a hicem (64,86), koji je drugi najbolji u Evropi ove godine svrstao se u najjuži krug takmičara za plasman na Olimpijske igre u Tokiju.

Budući da na Igre, bez obzira na normu (66 metara), odlazi 30 najbolje plasiranih bacača, stameni Mojkovčanin praktično je već bio na putu za Tokio.

Samo par dana kasnije nakon najboljeg rezultata karijere, Danijel Furtula bio je primoran da obustavi trenažni proces.

“Prvi put kada je u Hrvatskoj počelo da se priča o koronavirusu i da stižu informacije da u Italiji ima čak i smrtnih slučajeva, nijesam se mnogo razmišljao već sam donio odluku da odmah prekinem pripreme”, ističe Danijel Furtula, koji se nalazio na priprema u Medulinu za Evropski zimski kup bacača, koji je trebao da se održi u portugalskoj Leiriji 21. i 22. marta.

“Situaciju sam shvatio ozbiljno i želio sam da što prije dođem kući, jer Mojkovac je praktično izolovan od svega. To je mali planinski grad pa je jasno da je tu mnogo manja šansa da dođe do širenja zaraze”, objašnjava sjajni bacač.

Danijel Furtula sredinom 2018. godine vratio se nakon skoro dvije godine zbog pauze, pa je upravo to bila godina njegovog povratka. Ipak, 2019. godina može se smatrati njegovim pravim povratkom na veliku scenu – konstantno je imao rezultate oko 64 metra, na Igrama malih zemalja Evrope čak 64,15 metara, a na Svjetskom prvenstvu je ostao bez plasmana u veliko finale, s obzirom da je u drugoj seriji napravio prestup, a disk je bacio preko 64 metra. I kada se očekivalo da pokaže da je nikad jači, sve je stalo.

“Nekoliko mjeseci prije prekida priprema trenirali smo jako, uloženo je i dosta napora, ali i novca u same pripreme i za moj boravak u Hrvatskoj. Ostvareni rezultat od 64,86 metara je bio zaista sjajan početak sezone, jer sam bacio rekord Crne Gore nakon sedam godina. To je za mene iskorak, osjetio sam ponovo draž obaranja rekorda i potvrdio da sam na pravom putu”, naglašava Furtula.

Koronavirus je zaustavio sve, pa čak uticao i da se odlože Olimpijske igre u Japanu, koje će se umjesto ovog ljeta održati od 23. jula do 8. avgusta 2021. godine. Reagovala je Međunarodna atletska federacija koja je navela da će norme za Tokio, atletičari imati priliku da ostvare od 1. decembra ove, pa do 29. juna 2021. godine.

“Odložene su Igre, većina mitinga na kojima sam trebao da nastupim. Sezona je da ne kažem propala, ali jednostavno ne može se oporaviti što se tiče kalendara takmičenja. Definitivno je sve ovo veliki hendikip, jer su svi tempirali formu. Ali sa druge strane, kvalifikacije za Igre su odložene i već od decembra kreću, tako da ćemo imati vremena da prebrodimo ovu krizu i onda za mjesec – najviše dva iskreno se nadam krenemo iz početka. Eto, ispostavilo se da imamo tako reći “gratis” godinu da se domognemo ostvarenja sna”, iskren je Furtula.

Zbog novonastale situacije sportisti su primorani da u samoizolaciji improvizuju određene treninge. Najbolji crnogorski atletičar, ističe, da ima tu sreću da ne živi u stanu već u kući, što mu je u ovoj situaciji velika prednost.

“Ovo je definitivno nesvakidašnja situacija i naravno teško se prilagoditi. Ali najvažnije je brzo reagovati. Napravio sam improvizovano bacalište na livadi u blizini kuće, a u pomoćnom objektu neku mini teretanu. Tako da svakog dana treniram, bacam, koristim priliku da održavam, koliko se može, formu. Mnogi nijesu u prilici to da urade, tu mislim prije svega na one koji žive u stanu, jer su njima mogućnosti ograničene. Ali vjerujem da će i ovo brzo proći i da ćemo opet profunkcionisati, kako bi šteta koja je načinjena mogla što prije da se sanira, a da se svi vratimo normalnom načinu života”, optimistički dodaje Furtula.

Mnogi sportisti vide prednost ove pandemije kao priliku da konačno budu sa porodicom, ali to nije slučaj sa Danijelom, koji je svakako često uz njih.

“Nijesam iznenađen što sam sada tu. Imam takav odnos sa roditeljima i sa sestrom , ali i sa širom porodicom, pazimo jedni na druge, često sam tu, pa mi je ovo samo dodatno vrijeme koje ću provesti sa njima. Izuzetno sam privržen porodici, tako da mi nije ovo ništa novo”, kaže Furtula, koji je posljednjih mjesec na relaciji Mojkovac – Žari.

“Živim u Mojkovcu, ali gotovo svakodnevno odem na selo, mjesto Žari je u blizini Mojkovca, a to je idealna prilika da se odmorim, napunim baterije, mada često i za dodatni trening. Oko vikenda uvijek ima posla, a i kada sam tamo želim da što više pomognem ocu, tako da mi vrijeme u Žarima mnogo koristi”, istakao je Danijel Furtula.

Dva puta je bio učesnik šampionata planete, a u Dohi mu je malo sreće i koncentracije nedostajalo da stigne do finala, dva puta je bio na Olimpijskim igrama, a poslije Londona i Rija, možda upravo u Žarima još više ,,užari“ snove o Tokiju.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve