Srijeda, 15 Maja, 2024
Rubrika:

F1: Hamilton pokorio Imolu, Mercedes već šampion

Britanac je na stazi „Enco i Dino Ferari“ upisao devetu pobjedu ove sezone, a 93. u karijeri, ispred svog timskog kolege Valterija Botasa. Finac je bio pet i po sekundi iza šestostrukog svjetskog šampiona, a njima dvojici na podijumu se pridružio Danijel Rikardo u Renou

Vozač Mercedesa Luis Hamilton trijumfovao je na Velikoj nagradi Emilije Romanje, 13. trci ovogodišnjeg šampionata Formule 1, na kojoj je njemački tim obezbijedio titulu u konkurenciji konstruktora.

Hamilton, Foto: Pool via Reuters/Miguel Medina

Britanac je na stazi „Enco i Dino Ferari“ upisao devetu pobjedu ove sezone, a 93. u karijeri, ispred svog timskog kolege Valterija Botasa. Finac je bio pet i po sekundi iza šestostrukog svjetskog šampiona, a njima dvojici na podijumu se pridružio Danijel Rikardo u Renou.

Takav rasplet, uz trku za zaborav Red Bula, omogućio je Mercedesu da sedmu godinu zaredom bude najbolji među konstruktorima. Na taj način, njemački tim je postao prvi u istoriji koji je sedam puta uzastopno stigao do titule i odvojio se od Ferarija koji je bio nezaustavljiv u toj konkurenciji od 1999. do 2005. godine.

Hamilton je do trijumfa u Imoli došao poslije izuzetno lošeg starta, kada je pao s trećeg mjesta, a zahvaljujući drugačijoj strategiji u odnosu na Botasa, ali i sreći. Finac je bio taj koji je poveo sa pol pozicije, ispred Maksa Ferstapena u bolidu Red Bula i svog timskog kolege. Botasa i mladi Holanđanin su po nove pneumatike otišli u 19. i 20. krugu, dok je Hamilton ostao na stazi i konstantno je vozio najbrže krugove.

Britancu je to omogućilo da napravi dovoljnu razliku u odnosu na glavne rivale u borbi za trijumf, između kojih je razlika konstantno bila oko jedne sekunde. Prije nego što je Hamilton otišao u boks, pored staze se parkirao Esteban Okon u Renou, zbog čega je istaknut period virtuelnog vozila bezbijednosti. Taj period je trajao oko pola kruga, a aktuelni šampion je to iskoristio da ode u boks i vrati se na stazu sa oko pet sekundi prednosti u odnosu na Botasa.

Od tog trenutka, Hamilton nije bio ugrožen na samom čelu, dok je iza njega viđena velika borba. Botas je u nekoliko navrata pravio greške, ali zbog konfiguracije same staze Ferstapen to nije uspijevao da iskoristi do 43. kruga, kada je preuzeo drugo mjesto. Međutim, osam krugova kasnije vozaču Red Bula je pukao pneumatik, zbog čega je izletio sa staze, na koju je izašlo bezbjednosno vozilo.

Botas je odmah produžio u boks po nove pneumatike, Hamilton je to mogao tek krug kasnije, ali se bez problema vratio na prvu poziciju. Dok je na stazi bilo bezbjednosno vozilo viđen je još jedan incident, pošto je Džordž Rasel u Vilijamsu napravio grešku na dodavanju gasa i udario u zaštitnu ogradu, što je dovelo do dodatnog odlaganja nastavka trkanja.

Rikardo je posle Ferstapenovog odustajanja preuzeo treće mjesto, a u posljednjih pet krugova, kada je trka nastavljena, vodio je veliku borbu sa Danilom Kvjatom u bolidu Alfa Taurija. Rus je na kraju morao da se zadovolji četvrtim mjestom, pošto je prije borbe sa Australijancem izuzetno hrabrim potezom uspio da nadmudri vozača Ferarija Šarla Leklera, koji je bio peti. Šesto mjesto zauzeo je Serhio Peres u bolidu Rejsing Pointa, ispred dvojca Meklarena Karlosa Sainsa juniora i Landa Norisa. Osvajače bodova kompletirali su vozači Alfa Romea Kimi Raikonen i Antonio Đovinaci, dok je bod za najbrži krug pripao Hamiltonu.

Malo je falilo da u Imoli vozači Vilijamsa dođu do prvih bodova, ali je Rasel napravio početničku grešku, dok je Nikolas Latifi poražen u duelu sa Đovinacijem. Kanađanina je na kraju sedam desetinki djelilo od desetog mjesta, a slijedio ga je Sebastijan Fetel u Ferariju, kojeg je greška mehaničara koštala bodova. Njemački automobilista se zadržao deset sekundi duže u boksu pošto je do tada držao četvrto mjesto i borio se sa Raikonenom, koji takođe tada još nije išao po nove pneumatike.

Pored pomenutih odustajanja, još dvojica vozača nijesu uspjela da završe trku. Vozač Alfa Taurija Pjer Gasli je morao da se parkira u boksu u trenutku kada je bio peti zbog ozbiljnog kvara na bolidu. Iz trke se povukao i Kevin Magnusen u Hasu, koji je imao okretanje na stazi posle starta zbog kontakta sa Fetelom, a kasnije se žalio timu da ima jake glavobolje.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se 15. novembra Velikom nagradom Turske, na kojoj Hamilton ima prvu priliku da osvoji sedmu titulu i izjednači se sa Mihaelom Šumaherom. Pred posljednje četiri trke sezone Britanac ima 282 boda, 85 više od Botasa, dok je Ferstapen treći sa 162.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve